Strava bohatá na bílkoviny snižuje krevní tlak

Strava bohatá na bílkoviny snižuje krevní tlak

Výsledky vědců z Bostonu se budou líbit milovníkům masa. Z jejich výzkumu totiž vyplývá, že lidé konzumující potraviny bohaté na bílkoviny mají nižší krevní tlak. Nemyslí se tím však konzumace vepřového, hovězího a uzenin. Ale spíš libového bílého masa, ryb, luštěnin a ořechů.

„Osoby, které konzumují 102 gramů bílkovin denně, jsou o čtyřicet procent méně ohroženy rozvojem vysokého krevního tlaku ve srovnání s osobami, které konzumovaly polovinu tohoto množství bílkovin,“ uvádějí autoři z Bostonské univerzity.

Takové množství bílkovin – pro běžného konzumenta dost velké množství – odpovídá pěti kuřecím prsům nebo čtyřem libovým steakům z hovězího či deseti konzervám cizrny.

Osoby, které krom bílkovin navíc konzumují také mnoho vlákniny, jsou pak ohroženy vysokým krevním tlakem o šedesát procent méně. Strava bohatá na vlákninu působí na zdraví srdce a cév rovněž velmi blahodárně.

Vědci z Bostonu přitom zjistili, že riziko hypertenze snižují bílkoviny pocházející z masa i z rostlin. Nejbohatšími zdroji bílkovin jsou krůtí a kuřecí maso, ryby (tuňák a losos), nízkotučné sýry (tvaroh a mozarella), vepřová panenka, telecí a libové hovězí, tofu, fazole, vajíčka, jogurty, mléko, ořechy a semena.

Doporučujeme

Články odjinud