Strava je odpovědná za třetinu případů rakoviny

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Velmi povzbudivě zní výsledky, které prezentovali vědci z celé Evropy na konferenci - podle jejich zjištění je možné úpravou stravy předejít až třetině všech případů onemocnění rakovinou.

Strava je odpovědná za třetinu případů
rakoviny


Velmi povzbudivě zní výsledky, které prezentovali vědci z celé Evropy
na konferenci - podle jejich zjištění je možné úpravou stravy předejít až
třetině všech případů onemocnění rakovinou.


Smutné
ovšem je, že tak snadný prostředek boje proti tomuto onemocnění není
dostatečně využit těmi, které nemoc ohrožuje - tedy námi všemi. Kromě
nedostatku zdravější stravy si vědci také posteskli nad nedostatkem pohybu
u mnoha Evropanů. Prezentované výsledky vycházejí ze studie, které se účastní
více než 500 000 lidí z devíti evropských zemí.

Ta potvrdila, že ovoce a zelenina mohou předcházet rakovině tlustého střeva
a konečníku, úst, hltanu a jícnu; nepodařilo se ovšem dokázat, že by
tyto potraviny chránily před jinými typy rakoviny, například plic nebo žaludku.
Předběžné výsledky také nepotvrdily souvislost konzumace červeného masa
se zvýšeným výskytem rakoviny.

Byla zjištěna jistá souvislost mezi rakovinou tlustého střeva a konečníku
a pojídáním hovězího, vepřového a jehněčího, je ale o mnoho slabší,
než se dříve předpokládalo. Nyní se vědci hodlají zaměřit na bližší
analýzu účinků jednotlivých druhů potravin - hodlají například zjišňovat,
jaký je vliv konzumace čerstvého a upraveného (například konzervovaného
apod.) masa, což dosud nebylo v žádné studii rozlišeno.

Jejich zájem se bude také týkat kouření a pití alkoholických nápojů,
které by podle jejich odhadů ve vyšším množství mohly zvyšovat nebezpečí
rakoviny osm- až devětkrát, v kombinaci pak až padesátkrát. Podrobnější
průběžné výsledky studie, která by měla probíhat
až do roku 2003, by mohly být k dispozici v příštím roce.

Ke svým dosavadním zjištěním vědci dodávají, že mohou být pro lidi,
kteří se chtějí chránit před rakovinou, poněkud matoucí - proto doporučují
raději obecně zdravou stravu, než vybírat potraviny cíleně pro prevenci
jen jediného druhu onemocnění. To znamená ode všeho trochu, ale hodně
ovoce a zeleniny, něco výrobků z mléka, a především také fyzická
aktivita, žádné cigarety a jen velmi umírněná konzumace alkoholu. To snad
není tak těžké, ne?


Zdroj: Česká společnost podpory zdraví

Reuters Health News - International Journal of Cancer 2001; 93:888-893

Reuters Health News - Health Services Research October 2001

Reuters Health News - Cancer 2001; 92: 1411-1418

Reuters Health News - The New England Journal of Medicine 2001; 345: 638-646,
690-692


Další články z rubriky

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Dnes | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Dnes | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…