Středomořská strava chrání srdce

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Za středomořskou stravu bohatou na olivový olej a bílé maso vám poděkuje vaše srdce. Odborníci z celého světa to nedávno zopakovali na konferenci Americké kardiologické asociace. Podle nich strava středozemních národů představuje nejmenší zátěž pro srdce. Pojídáním mořských plodů, syrové zeleniny a olivového oleje můžeme předcházet vzniku zánětů v těle, které zvětšují riziko srdečních chorob.

"Zjistili jsme, že středomořská strava působí blahodárně na lidský organizmus jako celek. Nelze říct, že některé potraviny jsou lepší a jiné horší. Za výsledný účinek jsou odpovědny všechny složky středomořské kuchyně dohromady," uvedl na konferenci doktor Demosthenes Panagiotakos z aténské Harokopian University.

Výzkumy potvrzují, že osoby ze středomořských oblastí trpí mnohem méně často chorobami oběhové soustavy. Někteří odborníci míní, že lidé ve Středozemí žijí pohodovým, méně stresujícím životem, a většinu dne tráví venku na vzduchu. To má prý na zdraví srdce ještě větší vliv než strava. Kombinace obou prvků, zdravé stravy a pohybu, pak zaručuje velmi malé riziko vzniku onemocnění srdce.

Ze středomořské stravy by si měli vzít příklad nejen mladí Američané, ale i Češi, Němci, Britové a další Evropané, o nichž je známo, že stále tloustnou. Jejich strava je bohužel velmi bohatá na sacharidy a živočišné tuky, které organizmus nadmíru zatěžují. Do typických národních jídelníčků by tak měl natrvalo imigrovat olivový olej, mořské plody a ryby, ale hlavně spousta syrového ovoce a zvláště zeleniny. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…