Středomořská strava chrání srdce

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Za středomořskou stravu bohatou na olivový olej a bílé maso vám poděkuje vaše srdce. Odborníci z celého světa to nedávno zopakovali na konferenci Americké kardiologické asociace. Podle nich strava středozemních národů představuje nejmenší zátěž pro srdce. Pojídáním mořských plodů, syrové zeleniny a olivového oleje můžeme předcházet vzniku zánětů v těle, které zvětšují riziko srdečních chorob.

"Zjistili jsme, že středomořská strava působí blahodárně na lidský organizmus jako celek. Nelze říct, že některé potraviny jsou lepší a jiné horší. Za výsledný účinek jsou odpovědny všechny složky středomořské kuchyně dohromady," uvedl na konferenci doktor Demosthenes Panagiotakos z aténské Harokopian University.

Výzkumy potvrzují, že osoby ze středomořských oblastí trpí mnohem méně často chorobami oběhové soustavy. Někteří odborníci míní, že lidé ve Středozemí žijí pohodovým, méně stresujícím životem, a většinu dne tráví venku na vzduchu. To má prý na zdraví srdce ještě větší vliv než strava. Kombinace obou prvků, zdravé stravy a pohybu, pak zaručuje velmi malé riziko vzniku onemocnění srdce.

Ze středomořské stravy by si měli vzít příklad nejen mladí Američané, ale i Češi, Němci, Britové a další Evropané, o nichž je známo, že stále tloustnou. Jejich strava je bohužel velmi bohatá na sacharidy a živočišné tuky, které organizmus nadmíru zatěžují. Do typických národních jídelníčků by tak měl natrvalo imigrovat olivový olej, mořské plody a ryby, ale hlavně spousta syrového ovoce a zvláště zeleniny. (Plus)

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…