Středomořská strava chrání srdce

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Za středomořskou stravu bohatou na olivový olej a bílé maso vám poděkuje vaše srdce. Odborníci z celého světa to nedávno zopakovali na konferenci Americké kardiologické asociace. Podle nich strava středozemních národů představuje nejmenší zátěž pro srdce. Pojídáním mořských plodů, syrové zeleniny a olivového oleje můžeme předcházet vzniku zánětů v těle, které zvětšují riziko srdečních chorob.

"Zjistili jsme, že středomořská strava působí blahodárně na lidský organizmus jako celek. Nelze říct, že některé potraviny jsou lepší a jiné horší. Za výsledný účinek jsou odpovědny všechny složky středomořské kuchyně dohromady," uvedl na konferenci doktor Demosthenes Panagiotakos z aténské Harokopian University.

Výzkumy potvrzují, že osoby ze středomořských oblastí trpí mnohem méně často chorobami oběhové soustavy. Někteří odborníci míní, že lidé ve Středozemí žijí pohodovým, méně stresujícím životem, a většinu dne tráví venku na vzduchu. To má prý na zdraví srdce ještě větší vliv než strava. Kombinace obou prvků, zdravé stravy a pohybu, pak zaručuje velmi malé riziko vzniku onemocnění srdce.

Ze středomořské stravy by si měli vzít příklad nejen mladí Američané, ale i Češi, Němci, Britové a další Evropané, o nichž je známo, že stále tloustnou. Jejich strava je bohužel velmi bohatá na sacharidy a živočišné tuky, které organizmus nadmíru zatěžují. Do typických národních jídelníčků by tak měl natrvalo imigrovat olivový olej, mořské plody a ryby, ale hlavně spousta syrového ovoce a zvláště zeleniny. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…