Středomořská strava snižuje množství zánětů

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Milovníci české, indické nebo mexické kuchyně by se měli zaměřit především na stravu středomořskou, protože je nejzdravější pro lidské srdce, cévy a buňky.

Středomořská strava je bohatá na zeleninu, ovoce, luštěniny, olivový olej a mořské plody a rybí maso. A právě takové složení potravy snižuje množství zánětlivých ložisek a krevních sraženin v lidském těle, které navíc mohou způsobovat nemoci srdce.

Je příliš brzy na to, aby vědci mohli jednoznačně prohlásit, jak je středomořská strava odpovědná za snižování vzniku zánětlivých ložisek a krevních sraženin, ale řecká studie prokázala, že u osob konzumujících tuto potravu je zánětů a sraženin vskutku mnohem méně.

"Máme mnoho vědecky ověřených studií, které prokazují, že strava bohatá na velké množství ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných potravin, ryb, ořechů a nízkotučných potravin je dobrá pro lidské srdce," prohlásil doktor Demosthenes Panagiotakos z Harokopio University v Aténách, který svůj výzkum opírá o sledování několika tisíc Řeků, kteří holdují tradiční středomořské kuchyni.

"Prokázali jsme tak, že středomořská strava je zdravější než některé jiné národní kuchyně a měla by být rozšířena a upřednostňována pro uchování lepšího zdraví," dodal doktor Panagiotakos. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Včera | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…