Stres v práci ochuzuje o dvě hodiny spánku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Britští vědci zjistili, že stresovaní lidé špatně spí a připravují se v noci často až od dvě hodiny blahodárného spánku. Namísto osmi a půl tak ve stavu nevědomí tráví jen šest a půl hodiny. Jejich bdělý stav se pak ještě zhorší a krize na pracovišti prohloubí.

Více než sedmdesát procent zkoumaných lidí potvrdilo, že změnou nálady prochází nejčastěji sedmkrát denně. Narušení i jiných stránek života hlásí tři ze čtyř pracujících. Třetina z nich přitom za nejvíce stresující záležitost považuje blížící se víkend. Každý pátek procházejí krizí z nastávajícího volna tři z desíti pracujících.

Nejvíce stresu zažívají lidé pracující na místech se stabilní pracovní dobou a stejnou pracovní náplní. Naopak obchodní domy nabízející svým zaměstnancům flexibilní pracovní dobu a pestrost pracovních činností zaznamenávají vyšší výkonnost. Jejich lidé nejsou vystaveni tolik stresující rutině, jestliže se musejí vyrovnat s neustálými změnami.

"Každý rok vypracováváme nové studie a neustále se podrobně zabýváme psychologií našich zaměstnanců. Zjišťujeme, co je motivuje k práci u nás, jak jim zasahujeme negativně či pozitivně do soukromí, jak se to projeví na našich tržbách a výdělcích. Asi jako každého zaměstnavatele i nás zajímá návratnost investic do pracovních sil a zvyšování efektivity práce," uvedl vedoucí personalistiky jednoho z největších světových obchodních řetězců. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…