Strie - jak na ně?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Striae distensae (pajizévky) jsou pruhovité jizvičky, které vznikají v místech zvýšeného napětí kůže. Jejich podstatou je natažení nebo přetržení vazivových vláken v hlubších vrstvách kůže. Může k nim docházet vlivem příbytku váhy, hormonálními vlivy ( estrogeny, gestageny, kortikosteroidy), či v důsledku těhotenství, kdy se váhové i hormonální vlivy sčítají.



Striemi trpí až 85% těhotných žen, a ač nepředstavují žádný zdravotní problém, kosmeticky jsou značně obtěžující.

Zpočátku mají podobu sytě červené prasklinky, která postupně mění barvu přes růžovou na bílou a jejíž povrch je zvrásněný. Objevují se zejména na břiše, na stehnech a na prsou.

Předcházet těmto nepříjemným součástem těhotenství se jistě vyplatí.
Prevence spočívá hlavně v posílení svalů břišní stěny cvičením, ale také masáž zvláčňujícími krémy či sprcha střídající teplejší a studenější vodu mají svůj smysl.

Pokud se strie přece jen objeví, mohou nám pomoci lasery, nebo frakční radiofrekvence. Nelze je sice „vyzmizíkovat“, ale zlepšit jejich vzhled lze. "V léčbě se uplatňují jak cévní (pulsní barvivové), tak ablační frakční lasery," představuje možnosti MUDr. Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl.

"Cévní lasery nám mohou pomoci ve výbledu počáteční sytě červené barvy. U frakčních laserů už jde o "spálení" povrchu kůže množstvím mikrobodů, které vedou ke smrštění kůže, vyhlazení povrchu, ale zároveň dochází k prohřevu hlubokých vrstev kůže s následnou stimulací novotvorby a remodelace kolagenních vláken. Působí tedy nejen na povrchu, ale zejména v hlubokých strukturách kůže, kde je podstata vzniku strií. Ke kýženému zlepšení ale zpravidla vedou opakovaná ošetření."


ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!







Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…