Strie - jak na ně?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Striae distensae (pajizévky) jsou pruhovité jizvičky, které vznikají v místech zvýšeného napětí kůže. Jejich podstatou je natažení nebo přetržení vazivových vláken v hlubších vrstvách kůže. Může k nim docházet vlivem příbytku váhy, hormonálními vlivy ( estrogeny, gestageny, kortikosteroidy), či v důsledku těhotenství, kdy se váhové i hormonální vlivy sčítají.



Striemi trpí až 85% těhotných žen, a ač nepředstavují žádný zdravotní problém, kosmeticky jsou značně obtěžující.

Zpočátku mají podobu sytě červené prasklinky, která postupně mění barvu přes růžovou na bílou a jejíž povrch je zvrásněný. Objevují se zejména na břiše, na stehnech a na prsou.

Předcházet těmto nepříjemným součástem těhotenství se jistě vyplatí.
Prevence spočívá hlavně v posílení svalů břišní stěny cvičením, ale také masáž zvláčňujícími krémy či sprcha střídající teplejší a studenější vodu mají svůj smysl.

Pokud se strie přece jen objeví, mohou nám pomoci lasery, nebo frakční radiofrekvence. Nelze je sice „vyzmizíkovat“, ale zlepšit jejich vzhled lze. "V léčbě se uplatňují jak cévní (pulsní barvivové), tak ablační frakční lasery," představuje možnosti MUDr. Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl.

"Cévní lasery nám mohou pomoci ve výbledu počáteční sytě červené barvy. U frakčních laserů už jde o "spálení" povrchu kůže množstvím mikrobodů, které vedou ke smrštění kůže, vyhlazení povrchu, ale zároveň dochází k prohřevu hlubokých vrstev kůže s následnou stimulací novotvorby a remodelace kolagenních vláken. Působí tedy nejen na povrchu, ale zejména v hlubokých strukturách kůže, kde je podstata vzniku strií. Ke kýženému zlepšení ale zpravidla vedou opakovaná ošetření."


ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!







Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…