Studie prokázala, že užívání probiotik pomáhá u dětí potlačit příznaky chřipky

První školní dny přinášejí dětem radost ze setkávání po prázdninách, rodičům ale přidělávají vrásky. Školky i školy jsou totiž po prázdninách velkým náporem na dětskou imunitu. V kolektivu se šíří zejména kapénkové infekce. Podle závěrů nové studie společnosti Danisco pomáhají dětskou obranyschopnost podpořit probiotika.

Vědci pod vedením Gregory Leyera zjistili, že při kombinovaném užívání kmenů Lactobacillus a Bifidobacterium jsou účinky probiotik mnohem větší než při užívání jednotlivých kmenů bakterií. Při užívání obou kmenů zaznamenali odborníci snížení projevů teplot o 73 %, pokles výskytu kašle o 62 % a pokles výskytu rýmy o 59 %. Díky zlepšení zdravotního stavu dětí se zvýšila také jejich docházka.

Při studii vědci z Oddělení výzkumu a vývoje společnosti Danisco v americkém Madisonu monitorovali skupinu 326 dětí ve věku mezi 3 a 5 roky, které po dobu půl roku užívaly placebo, samotný Lactobacillus, či kombinaci obou kmenů. Vědci dokázali, že kmen Lactobacillus má pozitivní efekt sám o sobě, jeho účinek se ale znásobí v kombinaci se kmenem Bifidobacterium. Jedná se o první studii, která dokazuje prospěšnost kombinace těchto kmenů.

Pro citlivou dětskou imunitu jsou probiotika dobrým pomocníkem k budování pevného zdraví. Tyto tělu prospěšné bakterie se vyskytují v zakysaných mléčných výrobcích. Počet bakterií v nich je ale relativně nízký, stejně jako rozmanitost kmenů. „V každé tobolce v doplňcích stravy je 5-8 miliard prospěšných bakterií. Také počet kmenů je mnohem vyšší než v zakysaných mléčných výrobcích. Díky tomu probiotika obsažená v doplňcích stravy působí mnohem intenzivněji než v běžných potravinách,“ říká ředitel České asociace pro speciální potraviny Ing. Bohumil Hlavatý.

Při dlouhodobém užívání působí probiotika preventivně proti oslabení obranyschopnosti organismu. „Na rozdíl od užívání léků probiotika dětské tělo nezatěžují a naopak pomáhají budovat a posilovat imunitní systém. Zejména při změně prostředí nebo při mimořádné zátěži je vhodné obohatit běžnou stravu o probiotika v tobolkách, říká Bohumil Hlavatý. Probiotika v podobě tobolek jsou výhodná i pro děti alergické na mléčné výrobky. V takovém případě však jejich užití konzultujte s lékařem.

zdroj: Ogilvy Public Relations

Doporučujeme

Články odjinud