Přestože vysoký krevní tlak neboli hypertenze patří mezi nejčastější onemocnění srdce a cévního oběhu a svou závažností se řadí do skupiny civilizačních onemocnění, veřejnost stále ještě v mnoha případech není s tímto tichým zabijákem, jak se vysokému krevnímu tlaku často přezdívá, podrobně seznámena.
V souvislosti s květnovým Světovým dnem hypertenze, který letos připadá na neděli 17. května, se společnost HARTMANN-RICO rozhodla tuto alarmující skutečnost napravit a přináší několik důležitých rad, jak účinně bojovat s vysokým tlakem.
Hypertenze postihuje okolo 25 procent dospělé populace, což celosvětově znamená zhruba 1,5 miliardy lidí, a svými komplikacemi významně ovlivňuje nemocnost a úmrtnost. Mezi nejčastější vnější příčiny patří především nezdravý styl života, stres, nadváha, kouření, či zvýšená konzumace alkoholu. U 3 z 10 dospělých je příčinou vysokého krevního tlaku nadměrné solení. Snížení konzumace soli (sodíku) vede ke snížení krevního tlaku. 7 miliónů lidí ročně na vysoký tlak zemře a řadě těchto úmrtí by se dalo zabránit, pokud by lidé méně solili nebo se vyvarovali konzumace hotových jídel a polotovarů. A právě téma nadměrného solení je letos ústředním bodem Světového dne hypertenze, jehož motto zní „SŮL A VYSOKÝ KREVNÍ TLAK – DVA TIŠÍ ZABIJÁCI“.
ČERVENÁ: omezte jídla s vysokým obsahem sodíku
(více než 400 miligramů sodíku v jedné porci):
např. ančovičky, slanina, sýr, hranolky, obalované kuře, olivy, nudle, krevety, salámy, solené oříšky, solené ryby, klobásy a párky, uzené maso a ryby, sójové omáčky, masox, masové konzervy.
ORANŽOVÁ: jezte méně hotových a konzervovaných jídel, vyřaďte z jídelníčku stravování fast food
(200 až 400 miligramů sodíku v jedné porci):
např. pečené fazole, sušenky, snídaňové cereálie, chlebové výrobky, hamburgery, koláče, těstoviny, polévky, potravinové konzervy, pizza, hotová jídla, masové koláče, sendviče, dochucovací omáčky.
ZELENÁ: jezte pravidelně více potravin s nízkým obsahem sodíku
(méně než 200 miligramů sodíku v jedné porci):
např. vybrané snídaňové cereálie, kuskus, vajíčka, čerstvé ryby, hovězí a drůbeží maso, čerstvý sýr, ovoce a zelenina (sušené, čerstvé i mražené), domácí pečivo, omáčky, polévky, sýry mozarella a ricotta, těstoviny, rýže, nesolené oříšky, čistý sýr cottage, jogurty, luštěniny, semínka.
Dalším z vhodných opatření je také pravidelné sledování krevního tlaku, které hraje důležitou roli jak při samotné léčbě vysokého krevního tlaku, tak i v případě prevence. Díky technologickému pokroku je možné provádět tato pravidelná měření i v klidu domova, a to stejně přesně jako při měření klasickým rtuťovým tlakoměrem, který používají lékaři.
Tato kritérium splňuje pouze tlakoměr Tensoval duo control, což nedávno potvrdily i výsledky studie provedené Slovenskou ligou proti hypertenzi. Studie probíhala ve vybraných nemocnicích v České republice a na Slovensku a na vzorku 255 pacientů porovnávala přesnost měření krevního tlaku rtuťovým tlakoměrem s digitálním tlakoměrem Tensoval duo control. Na základě výsledků této studie prováděné českými a slovenskými lékaři bylo zjištěno, že měření krevního tlaku tlakoměrem Tensoval duo control je stejně přesné jako klasickým rtuťovým tlakoměrem.
Zdroj: přednáška doc. Štefana Farského, FESC., na kongresu Společnosti všeobecného lékařství JEP v Karlových Varech dne 13. 11. 2008
Tlakoměr Tensoval duo control jako jediný na našem trhu využívá převratné technologie Duo Sensor a umožňuje tak přesnou a spolehlivou kontrolu krevního tlaku také v domácích podmínkách. Bývá často doporučován praktickými lékaři a lékárníky. K dostání je ve vybraných lékárnách a výdejnách zdravotních potřeb. Doporučená maloobchodní cena tohoto přístroje je 1.990 korun.
„Měření tlaku v domácím prostředí nabízí pohodlnou variantu, zároveň je ale nutné dodržovat několik základních pravidel pro jeho správné měření, aby nedocházelo ke zkreslování získaných hodnot,“ upozorňuje Markéta Kosařová ze společnosti HARTMANN-RICO. Člověk by měl při měření dodržovat následující 11 zlatých pravidel pro měření krevního tlaku:
měřit tlak ve stejnou dobu
nekouřit a nepít kávu jednu hodinu před měřením
začít s měřením až po dvou, třech minutách klidu
neměřit při silném nucení na močení
před prvním měřením si pozorné přečíst návod na použití tlakoměru
v případě zápěstního tlakoměru je nutné během měření držet zápěstí ve výšce srdce
při měření nemá člověk mluvit
při měření se nemá člověk hýbat
mezi jednotlivými měřeními je potřeba dodržovat alespoň pětiminutovou přestávku
neměřené hodnoty si zapsat do průkazu o krevním tlaku
měřit se pravidelně