Sůl chrání proti depresi

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Jídlo bychom si měli občas trochu víc osolit. Tvrdí to překvapivě američtí vědci. Je sice známo, že moc soli škodí, ale sůl má i své kladné stránky – funguje jako přirozený antidepresant.

Testy na krysách ukázaly, že nedostatek soli vede ke ztrátě potěšení z činností, které krysám normálně lahodí. To je známka deprese.
Naše tělo – i tělo krys – potřebuje sodík, který spolu s chlórem tvoří kuchyňskou sůl. Když ale máme sodíku příliš, vede to ke zvýšení krevního tlaku.

Tím se zvyšuje riziko infarktu i mrtvice.
Podle BBC uvádí britský Úřad pro stravovací standardy, že průměrný dospělý člověk by měl požít přibližně 6 gramů soli denně. Většina z nás jí soli až # příliš, ale jak ukazuje nový americký výzkum, příjem soli bychom ani neměli drasticky snižovat.

Psycholožka Kim Johnsonová, vedoucí amerického výzkumu, který se zaměřil na důsledky nedostatku soli, tvrdí: „Věci, které by krysám byly za normálních podmínek příjemné, přestávaly mít tento účinek. Dospěli jsme proto k názoru, že nedostatek soli a chuť na sůl s tím spojená mohou vést k výskytu některých podstatných příznaků deprese.“

Britský expert na stravovací návyky k tomu dodává: „Naše tělo potřebuje pro správné fungování jen velmi malé množství soli. Většina z nás požívá soli mnohem méně. Tento výzkum ale osvětluje, proč někteří lidé solí příliš, ačkoliv vědí, že jim to škodí.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…