Jídlo bychom si měli občas trochu víc osolit. Tvrdí to překvapivě američtí vědci. Je sice známo, že moc soli škodí, ale sůl má i své kladné stránky – funguje jako přirozený antidepresant.
Testy na krysách ukázaly, že nedostatek soli vede ke ztrátě potěšení z činností, které krysám normálně lahodí. To je známka deprese.
Naše tělo – i tělo krys – potřebuje sodík, který spolu s chlórem tvoří kuchyňskou sůl. Když ale máme sodíku příliš, vede to ke zvýšení krevního tlaku.
Tím se zvyšuje riziko infarktu i mrtvice.
Podle BBC uvádí britský Úřad pro stravovací standardy, že průměrný dospělý člověk by měl požít přibližně 6 gramů soli denně. Většina z nás jí soli až # příliš, ale jak ukazuje nový americký výzkum, příjem soli bychom ani neměli drasticky snižovat.
Psycholožka Kim Johnsonová, vedoucí amerického výzkumu, který se zaměřil na důsledky nedostatku soli, tvrdí: „Věci, které by krysám byly za normálních podmínek příjemné, přestávaly mít tento účinek. Dospěli jsme proto k názoru, že nedostatek soli a chuť na sůl s tím spojená mohou vést k výskytu některých podstatných příznaků deprese.“
Britský expert na stravovací návyky k tomu dodává: „Naše tělo potřebuje pro správné fungování jen velmi malé množství soli. Většina z nás požívá soli mnohem méně. Tento výzkum ale osvětluje, proč někteří lidé solí příliš, ačkoliv vědí, že jim to škodí.