**GOJI **
Sušené plody goji neboli kustovnice čínské obsahují 18 druhů aminokyselin (včetně těch, které si tělo neumí vyrobit samo), spoustu vitaminů a minerálů (např. zinek nebo vápník) a jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů. Ne nadarmo se o goji v Číně mluví jako o plodech dlouhověkosti – obsahuje totiž látky, které zpomalují stárnutí a podporují imunitu. Goji v kuchyni: Pro svou jemnou chuť je možné ji konzumovat přímo, ale můžete ji přidat i do salátů, vařené rýže, zeleninových vývarů, müsli nebo smoothie. Vynikající je také čaj z vylouhovaných sušených plodů.
Pokračování 2 / 7
**SEMÍNKA CHIA**
Mají hydrofilní vlastnosti – dokážou do sebe absorbovat tekutiny a zvětšit svůj objem až 12x, což mimo jiné přispívá k lepší hydrataci těla a k většímu pocitu zasycení. Mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, takže působí blahodárně na srdce, cévy i imunitu. Semínka chia v kuchyni: Semínka chia namočte do vody, přidejte k nim citron a med a vytvořte tak osvěžující výživný nápoj. Namáčet je můžete i v mléku a vznikne tak supervýživná kaše. Skvělé jsou také ve smoothie nebo je použijte místo vajec při pečení, kdy platí, že 1 lžíce chia + 3 lžíce vody = 1 vejce.
Pokračování 3 / 7
**BRUSINKY **
Drobné červené plody pocházející z Ameriky jsou známé především díky svému blahodárnému vlivu na močové cesty. Podle posledních vědeckých poznatků přitom nehraje žádnou roli, v jaké formě jsou konzumovány – vybrat si proto můžete čerstvé (ty jsou k dostání od podzimu do ledna), sušené, ale i mražené. Brusinky v kuchyni: V poslední době se stávají nedílnou součástí vaření. Nejznámější je sice brusinková omáčka, která se podává ke svíčkové, ale sušené plody umí i skvěle ochutit houbové pokrmy, dezerty a vločkovou kaši. Brusinkový kompot se zase dobře doplňuje s mletým masem.
Pokračování 4 / 7
**QUINOA **
Bezlepková pseudoobilovina je zajímavá nejen z hlediska svého výjimečného bílkovinného složení. Obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí vyrobit a potřebuje je dodávat ve stravě (např. jinak formou masa). Je bohatým zdrojem minerálů (především železa), vlákniny a je velmi dobře stravitelná. Quinoa v kuchyni: Můžete ji konzumovat jak zatepla, tak zastudena. Zkuste ji přidat do zeleninových salátů, podávat ve formě rizota, použít do polévek nebo z ní vytvořit různé vegetariánské karbanátky a placičky. Lze ji připravit také nasladko jako kaši nebo nákyp.
Pokračování 5 / 7
**GRANÁTOVÉ JABLKO **
Aromatické ovoce se pyšní hlavně svými antioxidačními účinky. Látky obsažené v granátovém jablku také pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a přispívají tak k udržování zdravého srdce a cév. Podporují navíc i imunitní systém. Granátové jablko v kuchyni: Plody se konzumují čerstvé (přidejte je do zeleninového nebo ovocného salátu) nebo se pije vylisovaná šťáva. Jablko rozpůlíme a dužninu vyloupeme prsty – ideálně pod vodou, protože pak vyplavou blány na povrch a snadno je odstraníme. Navíc šťáva velmi barví a špatně se odstraňuje.
Pokračování 6 / 7
**NEPRAŽENÉ KAKAOVÉ BOBY **
Nejsou nijak tepelně upravované a neobsahují žádná aditiva, takže si uchovávají tu nejpřirozenější energii – obsahují široké spektrum minerálů, vitaminů a antioxidantů. Obsažené látky působí na lidský organismus uklidňujícím a povzbuzujícím účinkem. Kakaové boby v kuchyni: Mají výraznou hořkou chuť podobnou vysokoprocentním čokoládám. Můžete je jíst samotné, přimíchávat do směsí se sušeným ovocem, do müsli nebo z nich lze připravovat různé gastronomické pochoutky – od dezertů až po čokoládová mléka a oblíbená kakaa.
Pokračování 7 / 7
**POHANKA **
Bezlepková obilnina, která pochází z Himálají, je hodnotná pro svůj obsah vlákniny, cholinu, který regeneruje jaterní buňky, a rutinu, jenž je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje stav křečových žil na nohou. Pohanka v kuchyni: Pohanku kroupy využijte jako přílohu místo rýže, je ale vhodná i k zapékání. Lámanku naopak použijte k vytvoření kaše nebo jako pojidlo do karbanátků či sekané. Dobrý je i pohankový nápoj, který nahradí mléko. Ale pozor, nepoužívejte pohankovou mouku při pečení, protože je bezlepková, těsto vám nikdy nevykyne.