Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme mnohem víc. Proto pečlivě promyslete, jaké jídlo si v letadle dáte a jak se vybavíte na cestu.

Před odletem

Kdysi nám maminky na cestu balily obložené chleby s uherákem nebo smažily řízky. Doba pokročila a dnes na dovolenou cestujeme převážně letecky. Dnes už nejen u nízkonákladových leteckých společností jídlo není součástí servisu, i velké tradiční letecké společnosti upustily v zájmu cen od občerstvení. A i když už jídlo dostanete, málokdy je ho dost na celou cestu a ne vždy je zrovna zdravé a chutné. Co si s sebou zabalit nebo co si koupit na letišti, aby vás jídlo zbytečně netlačilo nebo jste celou dobu nehladověla.

Často se vymlouváme, že se při cestování zdravý životní styl nedá dodržovat, zvlášť když letíme. Když totiž projdeme celní kontrolou, musíme se zbavit většiny jídla a pití. V tranzitním prostoru jsme odkázáni jen na to, co se prodává na letišti. „Pokud potřebujete jíst každé tři hodiny, dejte si ještě před vstupem na palubu kvalitně obloženou bagetu, která vás zasytí,“ radí Petr Havlíček, specialista na výživu. Tím budete mít minimálně první dvě hodiny vyřešeny.

Pokračování 2 / 5

Jídlo na palubě letadla

Jakmile jste ve vzduchu, můžete se těšit na svoje jídlo (pokud to není tedy nízkonákladovka). Pokud letíte dobu kratší než dvě hodiny, dostanete malý snack a nealkoholické nápoje. Když je cesta delší než dvě hodiny, čeká na vás také sendvič a u čtyřhodinových letů je navíc servírováno teplé jídlo. Velké letecké společnosti dnes nabízejí na svých webových stránkách možnost objednat si za drobný příplatek alternativní menu – vegetariánské nebo gluten free neboli bez lepku.

„Pokud se obejdete bez masa, vsaďte na vegetariánské menu. Tato jídla bývají většinou připravena z velmi kvalitních surovin,“ doporučuje Havlíček. Mnohé společnosti věnují také pozornost tomu, aby jídlo odpovídalo zásadám zdravého životního stylu a nebylo těžké.

Pokračování 3 / 5

Jak na chytré svačinky během letu

Jestliže jste vyznavači zdravého životního stylu, je lepší se na cesty připravit předem. V případě, že by vám servírovali jídlo, které nechcete nebo nemůžete, mějte s sebou zdravé svačinky. Petr Havlíček radí, na co vsadit: „Ideální jsou balené potraviny, nejlépe v originálním obalu, netekutého obsahu.

Vsaďte na suché chleby, které jsou vhodné zvláště u bezlepkářů, raw tyčinky, kvalitní proteinové tyčinky, celozrnné sušenky nebo jerky maso.“ S nimi byste měli projít celní kontrolou bez problémů. Pokud je nesníte v letadle, určitě se vám budou hodit cestou z letiště. I přesto, že nedodržíte pravidlo tří hodin mezi jídly, můžete si takto částečně pomoci.

Pokračování 4 / 5

Pozor na alkohol během letu

Důležité je myslet také na to, že v letadle je kvůli klimatizaci sušší vzduch, který mnohem rychleji dehydratuje organismus. Rozhodně proto nezapomínejte na pitný režim. „Vím, že mnoho lidí se těší, že si na palubě letadla dopřejí alkohol. Pokud ho ale zrovna nepoužívají jako tišící prostředek proti strachu z létání, pak bych jej doporučil vynechat a dal si ho až v místě své dovolenkové destinace,“ říká Petr Havlíček s tím, že alkohol navíc vede k dehydrataci organismu.

Pokračování 5 / 5

Sázka na vlákninu

Známý výživář také doporučuje: „Vzhledem k tomu, že během letu máme omezený pohyb, zaměřte se na jídlo s vlákninou, které podporuje střevní peristaltiku a zamezuje nepříjemné zácpě.“ Dobré je také se párkrát během letu projít. Můžete zkusit i jednoduché cviky, které jsou většinou součástí palubních časopisů.

Skvělou vychytávkou jsou i kompresivní podkolenky. Můžete využít jak ty ze zdravotnických potřeb, tak ty, které používáte při sportu, například při běhání. Po příletu do destinace se přizpůsobte místnímu času a snažte se navázat jídlem podle dané denní doby. Když jste tedy přiletěli v době oběda, dejte si oběd, pokud v době večeře, jezte tak, jak jste doma zvyklí večeřet. „Rozhodně nechoďte spát hladoví,“ uzavírá téma o jídle v oblacích Petr Havlíček.

Doporučujeme

Články odjinud