Těhotenství jako ochrana před rakovinou?

Těhotenství jako ochrana před rakovinou?

Není novinkou, že vznik rakoviny prsu je ovlivněn působením ženských reprodukčních hormonů tvořených vaječníky. Jedná se o hormony estrogen a progesteron. Některé situace v životě ženy hladiny těchto hormonů zvyšují a/nebo prodlužují jejich působení na ženské tělo, jiné naopak jejich tvorbu tlumí. S čím se riziko snižuje a kdy naopak zvyšuje? Pojďme si v tom udělat jasno.

Menší hormonální zátěž

Těhotenství i kojení snižují celkový počet menstruačních cyklů v životě ženy a tím se omezuje i celková zátěž působení reprodukčních hormonů na její tělo. Jak těhotenství, tak kojení navíc způsobují přeměnu prsních buněk, které díky tomu mohou produkovat mléko. Někteří vědci předpokládají, že takto přeměněné buňky jsou odolnější vůči rakovinovému bujení než ty, které touto transformací nikdy neprošly.

Více dětí, méně rizika

Na vznik rakoviny prsu má vliv nejen samotné těhotenství, ale i různé další skutečnosti, které těhotenství ovlivňují. Mezi ty nejvýznamnější patří následující:

  • Mladší věk v době prvního dítěte: Ženy, které otěhotní v mladším věku, mají menší pravděpodobnost onemocnění než ostatní. Rozdíl rizik mezi ženou těhotnou před 20. narozeninami a ženou s prvním dítětem až po „třicítce“ je podle vědců až 50 %.
  • Vyšší věk v době prvního těhotenství: Na rozdíl od mladých matek i těch, jež těhotné nikdy nebyly, mají ženy, které mají své první dítě až po 30 letech věku, vyšší riziko onemocnění rakovinou prsu.
  • Více dětí: Riziko onemocnění klesá spolu s počtem narozených dětí. Statisticky má žena s více než 5 dětmi opět až o 50 % nižší pravděpodobnost onemocnění než bezdětná žena. Tato pravidla bohužel neplatí u všech typů rakovinového bujení.
  • Dlouhodobé kojení: Čím déle žena kojí, tím je její riziko onemocnění opět nižší. Za dlouhodobé je označováno kojení trvající nejméně jeden rok.

Těhotenství chrání

Ochranný účinek těhotenství se nevztahuje pouze na rakovinu prsu, ale také nádory dělohy či ovarií. Zde navíc riziko onemocnění klesá s každým dalším donošeným těhotenstvím. Existují důkazy, že i jiné typy rakoviny jsou na těhotenství citlivé, to ale zatím nebylo tak dobře prozkoumáno jako bližší oblast ženských reprodukčních orgánů.

ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud