Thalassoterapie oživuje a zpevňuje pleť, pomůže i s celulitidou

Thalassoterapie oživuje a zpevňuje pleť, pomůže i s celulitidou

Mořské řasy jsou obrovskou zásobárnou stopových prvků a vitaminů. Obsahují až 15x více minerálních látek než zelenina. Řasy a chaluhy můžeme s úspěchem používat jako doplňkovou léčbu všech onemocnění, navíc mají i omlazující a zkrášlující účinky.

Co je to vlastně thalassoterapie?

Tato tisíce let stará terapeutická metoda spojuje léčivou sílu mořské vody, mořských rostlin a mořského bahna. Jejím působením se prostřednictvím cenných látek - obsažených tekutin, vitaminů, minerálů a proteinů - rychle odplavují z pokožky odpadní látky, a tak nastoluje její rovnováhu. Thalassoterapie pleť oživuje, vyhlazuje vrásky a výrazně zpevňuje ochablou kůži, zmírňuje únavu končetin, odbourává přebytečnou tukovou tkáň a s ní i celulitidu. Navíc má i relaxační účinky. Pomocí thalassoterapie můžeme pečovat o pokožku obličeje a celého těla.

Řasy nám pomáhají zbavit se přebytečného tuku

Mořské řasy obsahují vysoký podíl minerálních solí, vitaminů, aminokyselin a stopových prvků. V kosmetice se využívá asi 25 druhů řas. Můžeme je rozdělit na červené, zelené a hnědé. Látky obsažené v mořských řasách podporují přeměnu tukových látek v tkáních. Takže s příslušnou úpravou jídelníčku se pomáhají rychleji odbourávat uložené tuky a odpadní látky. Podporují i činnost jater.

Thalassoterapie u nás doma

I v klidu domova si na vlastní kůži můžeme užívat radost z thalassoterapie. Postačí nám k tomu příjemná relaxační hudba se zvuky moře a delfínů, zapálená aromalampa s vůní máty, citrónu, mandarinky či grapefruitu a nakonec mořská sůl a řasy. Pak už se jen ponoříme do teplé lázně, zavřeme oči a necháme se unášet mořskými pocity.

Které řasy můžeme k domácí thalassoterapii používat?

K těmto procedurám můžeme používat především řasy nori, wakame, arame, dulse, agar, hijiki, kombu. Všechny tyto druhy se dají koupit v obchodech se zdravou výživou.

Mořská koupel

Potřebujeme: 3 ? 5 hrstí mořské soli (nejlépe ze soli z mrtvého moře)

Postup: Sůl vložíme do napuštěné vany a necháme rozpustit. Koupel by měla trvat 15 minut. Tato procedura velmi očišťuje organismus.

Koupel nohou v soli z mrtvého moře

Tato sůl velmi změkčuje, zjemňuje a vyživuje pokožku. Potřebujeme: hrst soli z mrtvého moře Postup: Sůl rozpustíme ve 4 litrech horké vody. Koupel nohou by měla trvat 15 minut. Po uplynutí této doby z nohou již lehce odstraníme zrohovatělou kůži pemzou či škrabkou.

Tělový peeling

Hrubá chodidla se zrohovatělou kůží lze změkčit peelingem. Připravíme si ho tak, že smícháme 6 lžic hrubé mleté mořské soli se 4 lžícemi olivového oleje. Pokožku jemně zvlhčíme a připravenou směsí se krouživými pohyby masírujeme.

Zábal z mořských řas

Potřebujeme: 6 lžic na prášek nadrcených mořských řas (nori, kombu, wakame..), vodu, potravinovou fólii Postup: Řasy si rozdrtíme na prášek, který pak smícháme s teplou vodou, až nám vznikne hustá hmota. Tu pak nanášíme na nohy, zadeček, boky, bříško, prsa i ruce a zabalíme vše potravinovou fólií, lehneme si pod teplou deku a 40 minut relaxujeme. Potom opláchneme a pokožku namažeme mandlovým olejem. Aktivní látky z mořských rostlin se dostanou do pokožky a dodají jí stopové prvky, minerální soli a vitamíny.

Klepněte pro větší obrázek

Pleťová voda z mořských řas

Potřebujeme: 1 lžíci nadrcených mořských řas, 3 dl vroucí vody Postup: Řasy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Pak přecedíme a vzniklou pleťovou vodu používáme k oplachování odlíčené pokožky.

Pleťové tonikum z mořských řas

Připravíme si ho tak, že si do sklenice vložíme 1 lžíce řas a přelijeme je 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury. Toto tonikum pokožku vypne a prozáří.

Pleťová maska z mořských řas

Potřebujeme: 2 lžičky nadrcených mořských řas, 2 lžíce zakysané smetany, 2 kapky citronové šťávy Postup: Řasy smícháme se smetanou a citrónovou šťávou a necháme vše 20 minut odležet. Pak naneseme na obličej a dekolt a necháme 30 minut působit. Poté opláchneme.

Regenerační maska z mořských řas

Potřebujeme: 2 lžíce jemně mletých ovesných vloček, 1 lžičku nadrcených mořských řas, vroucí vodu Postup: Vločky a řasy nasypeme do hrníčku a přelijeme je vroucí vodou tak, aby voda byla 2 cm nad vločkami. Vše necháme 10 minut odstát. Potom masku naneseme na pleť a necháme 20 minut působit.

Výživná maska

Potřebujeme: 1 lžíci jemně mletých ovesných vloček, 1 lžičku nadrcených mořských řas, 1 lžičku tekutého medu Postup: Vločky a řasy nasypeme do hrníčku a přelijeme je vroucí vodou tak, aby voda byla 2 cm nad vločkami. Vše necháme 10 minut odstát. Pak přimícháme med, masku nanášíme na obličej a dekolt a vše necháme 20 minut působit.

Čistící mléko z mořských řas

Potřebujeme: 120 ml podmáslí, 2 lžičky mořských řas Postup: Ve vodní lázni ohříváme podmáslí s řasami po dobu 40 minut. Pak odstavíme a ještě 15 minut necháme louhovat. Poté scedíme, nalijeme do skleněné nádoby a uschováváme v ledničce. Tento kosmetický přípravek vydrží asi týden.

Krém z mořských řas

Potřebujeme: 1 kostku másla, 2 lžíce nadrcených mořských řas Postup: Máslo rozpouštíme na mírném plameni, pak přidáme řasy a za stálého míchání necháme 5 minut probublávat. Pak odstavíme a necháme ještě 10 minut louhovat. Přecedíme, řasy vymačkáme a nalijeme do nízké skleničky. Krém skladujeme v lednici. Jeho trvanlivost je zhruba 14 dní.

Mořský gel

Potřebujeme: 90 ml silného odvaru z mořských řas, 30 ml tinktury mořských řas, 1,25 ml agaru (mořská řasa, přírodní želatina)

Postup: Řasový odvar s tinkturou zahřejeme těsně pod bod varu, vmícháme agar, musíme ho za stálého míchání nechat důkladně rozpustit, aby v gelu nebyly hrudky. Vše necháme zchladnout a zhoustnout. Jakmile je gel tuhý, tak jej rozmixujeme, aby byl tekutý. Skladujeme v chladničce. Tento přípravek má trvanlivost asi 14 dní.

Doporučujeme

Články odjinud