Tipnete si, na kterém jediném kontinentě se nepoužívá majoránka?

Tipnete si, na kterém jediném kontinentě se nepoužívá majoránka?

Majoránka je nazývána královnou kuchyně. Svou vůni prý získala od bohyně lásky Afrodité. Proto byla pohany používána jako zásnubní rostlina. Dnes nechybí v žádné kuchyni s výjimkou zemí jednoho kontinentu! Pokud správně odpovíte na tuto otázku, můžete tento týden vyhrát balíček koření od KOTÁNYI v hodnotě 500 Kč. Navíc 20. dubna přidává KOTÁNYI do soutěže další výhry v hodnotě 100 000 Kč.

Dávno jste si přáli objevit recept na lásku? S majoránkou by se vám to mohlo splnit. Svou vůni získala od samotné bohyně lásky Afrodité a pohané ji používali jako zásnubní rostlinu. Dnes se bez ní neobejdou typické české pokrmy ani proslulé provensálské směsi bylin. Je prostě boží. Díky majoránce Kotányi si božskou manu snadno připravíte i u vás doma.

Majoránka je skutečně velmi oblíbené koření. Pochází z Asie a severní Afriky a do Evropy se dostala až s křižáckými výpravami do Svaté země. Velmi rychle se tu zabydlela, zvláště pak ve francouzské, španělské a italské kuchyni. Své pevné postavení si ale stále drží i v afrických a dokonce amerických pokrmech. Jedině Asiaté jejímu kouzlu zatím nepodlehli.

Jako koření se používá majoránka drhnutá, tedy směs listů a květů. Neobsahuje žádný alergen, a protože neztrácí své aroma, ideálně se hodí pro sušení. Sušenou majoránku pak přidáváme především do jídel, které se déle tepelně opracovávají. Vynikne zejména v mletých masech a paštikách. Jako jedno z mála koření se hodí prakticky ke všem druhům mas. Od ryb až po skopové.

Protože majoránka silně podporuje trávení, je vhodná i k tučnějším pokrmům. Zároveň je účinná proti nadýmání, a proto se přidává do luštěnin nebo zelí. Její chuť vynikne v kombinaci s tymiánem, česnekem i tomaty.

Jak víme, hektické dny a stres škodí našemu tělu i duši. Lednici chodíme vyjídat právě díky nadměrnému stresu. Když už to na vás přijde, obejděte lednici a zamiřte si to rovnou k polici s majoránkou. Nálev z majoránky dokáže utišit nervovou soustavu. Uleví při rozčílení, nespavosti i migréně. V těchto případech je ideální kombinace s koupelí, do které přidáte koncentrovaný nálev této bylinky 21. století.

Věděli jste, že...ještě dříve, než lidé objevili magickou moc chmele, používali pro výrobu piva právě majoránku?

Kvalita koření Kotányi je prověřená více než 130letou tradicí rodinné značky. Výjimečnou chuť bylinek a koření zajišťuje správný výběr odrůd a šetrné zpracování surovin. Výrobky Kotányi zakoupíte nejen v supermarketech, ale i v malých prodejnách po celé České republice.

SOUTĚŽIT MŮŽETE ZDE

Doporučujeme

Články odjinud