Tisíce lidí umřou ročně vinou televize

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Nadměrné sledování televize může mít podle neurologa Manfreda Spitzera z univerzity v Ulmu pro lidstvo katastrofální následky. "Nejpozději od roku 2020 začne jen v samotném Německu umírat ročně 40 tisíc lidí v důsledku přílišného vysedávání u obrazovek v dětství," varuje.

Konkrétní příčinou předčasného skonu malých televizních nenasytů budou infarkt myokardu, rakovina plic a cukrovka.

"To jsou choroby, které si vypěstují v důsledku nedostatku pohybu, obezity vyvolané přejídáním u obrazovek i pasivního kouření vinou rodičů, kteří si při sledování pořadů zapalují jednu cigaretu od druhé," uvádí vědec.

Rapidně se také zvýší počet úmrtí zaviněných glorifikací násilí v televizi, která se už dnes výrazně podepisuje na růstu agresivity mladistvých. Stejně nebezpečné je podle Manfreda Spitzera i vysedávání školáků u monitorů počítače.

"Ochuzuje je o kreativitu a schopnost se učit. Děti získávají nové poznatky komunikací s okolím, neustálý styk s virtuální realitou je ohlupuje," zdůrazňuje Manfred Spitzer.

Experimenty, které jeho tým uskutečnil se žáky dvou škol, z nichž jedněm byl nabídnut alternativní program, zatímco druzí trávili volný čas před obrazovkami, to potvrzují.

"Po půl roce televizní abstinence školáci z první skupiny zhubli, zlepšila se jejich schopnost koncentrace i paměť a zbavili se dosavadní agresivity," uvedl ulmský neurolog.

Rodičům Manfred Spitzer, který je sám otcem pěti dětí, radí, aby do dvanácti let zakázali svým ratolestem sledovat televizi vůbec, a v pozdějším věku jim dovolili se na ni dívat maximálně hodinu denně. Pokud jde o užívání počítačů, dívky do dvanácti let by k nim neměly mít vůbec přístup. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…