Tloušťka a špatné zuby společenskými stigmaty

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Ať se to komu líbí, či nikoli, zevnějšek hraje čím dál větší roli v pracovním i soukromém životě. Ideální je proto člověk, který je tělesně fit a prokazuje značnou flexibilitu. Tvrdí to alespoň profesor Heinz Bude z hamburského Institutu pro sociologický výzkum.

Zároveň uvádí, že takříkajíc na okraj společnosti se pak dostávají zejména lidé s nadváhou, za nimiž následují osoby se špatnými zuby, nadměrně se potící a trvale tělesně postižené. „Ve Spojených státech,“ říká prof. Bude, „je nadváha považována za typický znak příslušnosti k nižší společenské vrstvě.“ Tento názor se postupně šíří také v Evropě, kde se na tlouštíky začíná automaticky hledět jako na letargické tvory, jejichž schopnosti, ani připravenost k plnění rozmanitých úkolů nejsou příliš vysoké.

Stigma nadváhy či obezity se stává vážnou překážkou nejen při hledání partnera, ale také zaměstnání. Personalisté je už většinou předem odmítají, aniž by se přesvědčili o jejich předpokladech a kvalifikaci. Negativní hodnocení lidí s nadbytečnými kilogramy se už projevuje také v pracovních kolektivech, v nichž ještě před dvaceti lety vnější vzhled neměl téměř žádnou nebo pouze zanedbatelnou úlohu. (Plus)

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…