Tlusté břicho ničí i plíce

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Na seznam zdravotních problémů, které způsobuje zvýšené množství tuku v oblasti břicha, vědci připsali další položku. Je jí zhoršená funkce plic. Břišní obezita se dosud spojovala se vznikem metabolického syndromu, který zahrnuje cukrovku, zvýšený krevní tlak a srdeční choroby. Nový výzkum ukázal, že zároveň velmi významně snižuje funkci plic, a to bez ohledu na to, zda je dotyčná osoba obézní celkově nebo zda kouří.

Odborníci sledovali 120 000 Francouzů a brali v úvahu jejich sociální postavení, konzumaci alkoholu, kouření a funkci plic v souvislosti s indexem tělesné hmotnosti, obvodem pasu a dalšími měřítky, která určují metabolické zdraví organismu.

"Ukázalo se, že poškození plic spolu s metabolickým syndromem jsou důsledkem abdominální obezity," vysvětluje doktorka Natalie Leoneová z Francouzského národního institutu zdraví a lékařského výzkumu.

Výsledky studie byly zveřejněny v časopise American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Podle lékařů začíná břišní obezita při obvodu pasu u žen větším než 88 centimetrů a u mužů nad 100 centimetrů.

Ačkoli dosud není jasné, jaký je mechanismus, kterým břišní tuk poškozuje plíce, je pravděpodobné, že narušuje bránici a tím pohyby hrudníku při dýchání.

Nové poznatky by měly vést k tomu, aby lékaři při péči o pacienty s poruchami dýchání brali v úvahu kromě dosud známých faktorů také obvod jejich pasu.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…