To nejlepší na hojení ran - med, stolice, ovoce a larvy

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Vyspělost obvazové techniky starého Egypta dodnes bere dech. Stačí připomenout mumie, které díky gáze a balzámům vydržely ve svých hrobkách neporušené několik tisíc let. Stejné umění se ale užívalo i u živých pacientů ? obvazy sloužily pro zakrytí rány a udržení léků v oblasti zranění podobně jako dnes.

To nejlepší na hojení ran - med, stolice, ovoce a larvy

Vlhké hojení ran má kořeny už ve starém Egyptě

Inspirace i pro současnost

Vědci z maďarské univerzity se rozhodli prostudovat dochované papyry egyptských ?ranhojičů? a zjistit, které přírodní látky se ve své době používaly pro lepší hojení ran nejčastěji. Došli k zajímavým závěrům:

Stolice. Zranění bylo považováno za potenciální bránu pro vstup ?zla? do lidského těla. Proto bylo ošetřováno něčím ještě horším, co by toto zlo mohlo odradit ? nejčastěji šlo o oslí stolici. Léčba měla překvapivě dobré výsledky díky přítomnosti velkého množství sekundárních metabolitů bakteriálního i houbového původu, které mají antibiotický účinek.

Med. Při ošetření rány medem neboli tzv. sladkým obvazem dochází k zastavení růstu mikroorganismů a zároveň ke zvýšené sekreci bílých krvinek a protilátek, které napomáhají rychlejšímu hojení.

Ovoce a semena. Přírodní výtažky se silnými oxidačními účinky napomáhají hojení díky aktivaci růstového faktoru, který podporuje růst cév v poškozené oblasti. Nejčastěji se využívala kombinace zrníček z hroznového vína a šťávy z grapefruitu.

Larvy. Až do zavedení antibiotik byly rutinně užívané larvy, které produkují silnou směs speciálních enzymů. Tyto enzymy ničí nekrotickou tkáň a zkapalňují ji, larvy pak tekutinu požívají a tráví. Během tohoto procesu produkují amoniak, který zvýšením okolního pH zabraňuje růstu bakterií.

Ačkoliv kdysi v dávné minulosti byly účinky léčby přikládány spíše magii a nadpřirozené moci, její základy jsou stejné dodnes.

(jez)
www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…