To nejlepší na hojení ran - med, stolice, ovoce a larvy

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Vyspělost obvazové techniky starého Egypta dodnes bere dech. Stačí připomenout mumie, které díky gáze a balzámům vydržely ve svých hrobkách neporušené několik tisíc let. Stejné umění se ale užívalo i u živých pacientů ? obvazy sloužily pro zakrytí rány a udržení léků v oblasti zranění podobně jako dnes.

To nejlepší na hojení ran - med, stolice, ovoce a larvy

Vlhké hojení ran má kořeny už ve starém Egyptě

Inspirace i pro současnost

Vědci z maďarské univerzity se rozhodli prostudovat dochované papyry egyptských ?ranhojičů? a zjistit, které přírodní látky se ve své době používaly pro lepší hojení ran nejčastěji. Došli k zajímavým závěrům:

Stolice. Zranění bylo považováno za potenciální bránu pro vstup ?zla? do lidského těla. Proto bylo ošetřováno něčím ještě horším, co by toto zlo mohlo odradit ? nejčastěji šlo o oslí stolici. Léčba měla překvapivě dobré výsledky díky přítomnosti velkého množství sekundárních metabolitů bakteriálního i houbového původu, které mají antibiotický účinek.

Med. Při ošetření rány medem neboli tzv. sladkým obvazem dochází k zastavení růstu mikroorganismů a zároveň ke zvýšené sekreci bílých krvinek a protilátek, které napomáhají rychlejšímu hojení.

Ovoce a semena. Přírodní výtažky se silnými oxidačními účinky napomáhají hojení díky aktivaci růstového faktoru, který podporuje růst cév v poškozené oblasti. Nejčastěji se využívala kombinace zrníček z hroznového vína a šťávy z grapefruitu.

Larvy. Až do zavedení antibiotik byly rutinně užívané larvy, které produkují silnou směs speciálních enzymů. Tyto enzymy ničí nekrotickou tkáň a zkapalňují ji, larvy pak tekutinu požívají a tráví. Během tohoto procesu produkují amoniak, který zvýšením okolního pH zabraňuje růstu bakterií.

Ačkoliv kdysi v dávné minulosti byly účinky léčby přikládány spíše magii a nadpřirozené moci, její základy jsou stejné dodnes.

(jez)
www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…