Top 10 mýtů o rakovině

Top 10 mýtů o rakovině

V průběhu let se na obávanou rakovinu nabalilo velké množství mýtů, my vám přinášíme výběr těch nejúpornějších. Otázka zní: je na těchto mýtech alespoň zrnko pravdy? Čtěte dál a rozlište pravdu od fikce.

www.ulekare.cz

1) Rakovina je skoro vždycky smrtelná – rakovina opravdu může být smrtelné onemocnění. Avšak pokroky v léčbě a především včasná diagnostika způsobují, že stále více případů rakoviny je léčitelných. Více než třetina nemocných přežije nejméně pět let od stanovení diagnózy.

2) Pokud měl někdo z vašich rodičů rakovinu, budete ji mít také – přestože některé druhy rakoviny jsou dědičné, je tento typ nádorů ve výrazné menšině. Vedle výskytu v rodině hraje většinou roli mnoho dalších faktorů, například kouření nebo způsob stravování.

3) Některé druhy rakoviny mohou být nakažlivé – žádná rakovina není nakažlivá. Jsou však známé dva nakažlivé viry, HPV virus a virus hepatitidy C, které někdy mohou rakovinu vyvolat. Oba tyto viry jsou přenosné pohlavním stykem, virus hepatitidy C častěji přímo nakaženou krví.

4) Rakovina způsobuje vypadávání vlasů – rakovina nezpůsobuje ztrátu vlasů, tu v některých případech způsobuje její léčba.

5) Rakovinu prsu mohou dostat pouze ženy – toto je snad největší mýtus o rakovině vůbec. Přestože rakovina prsu není u mužů příliš obvyklá, může se také objevit. Podle odhadů jenom ve Spojených státech zemře každý rok na rakovinu prsu asi 400 mužů.

6) Mobilní telefony mohou vyvolat rakovinu – do dnešní doby se v žádné studii nepotvrdilo, že by používání mobilního telefonu zvyšovalo riziko kteréhokoli typu rakoviny.

7) Antiperspiranty a deodoranty mohou způsobit rakovinu – zvláště starší kosmetické přípravky často obsahovaly takzvané parabeny, které byly spojovány například se vznikem rakoviny prsu. V dnešní době se však parabeny přidávají již jen zřídka a souvislost mezi deodoranty a rakovinou se nikdy neprokázala.

8) Barvy na vlasy mohou způsobit rakovinu mozku – v minulosti existovaly spekulace o vztahu mezi barvami na vlasy a rakovinou mozku, rakovinou prsu nebo například močového měchýře. Žádná z těchto teorií se ovšem nepotvrdila.

9) Existuje účinný způsob léčby rakoviny, ale farmaceutické firmy jej tají – tento typ mýtů dokáže rozzuřit každého, kdo pracuje ve zdravotnictví. Navíc si fanoušci této konspirační teorie neuvědomují, že většina druhů rakoviny je již dnes léčitelná.

10) Pozitivní myšlení vyléčí rakovinu – i když optimismus a pozitivní přístup k léčbě je důležitý a může zlepšovat výsledky léčby, sám o sobě s rakovinou nezatočí.

www.ulekare.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, mnoho tekutin při nachlazení škodí!

ČTĚTE TAKÉ:
Brambory mohou prospívat lidskému zdraví, ale taky zabíjet

Doporučujeme

Články odjinud