Trampoty se zubními krčky

| Autor: Helena Míková | Rubrika: Zdraví

Reagují vaše zuby na studené, teplé, kyselé, sladké? Možná je třeba se vám podívat na zoubek dříve, než bude pozdě…



Na otázky odpovídá zubní lékař MUDr. Adel El-Lababidi, Ph. D., (Estetická stomatologie a parodontologie na Praze 7.)

Studené/teplé/kyselé/sladké… Na co ještě mohou zuby přehnaně reagovat? Dá se tato přehnaná citlivost snížit či odstranit?

Zuby reagují na různé podněty. Nejčastěji jde o podněty termické (studené / teplé), mechanické, chemické (kyselé, sladké, slané) a osmotické (tlakové). Ve většině případů se tato citlivost snížit, popřípadě zcela odstranit dá. Předpokládá to ovšem přesné určení příčiny problému. Je třeba si uvědomit, že pojem citlivý zubní krček, odborně známý jako hypersenzitivita dentinu, je přesně definován. Pod pojmem hypersenzitivita dentinu se dle definice rozumí krátká, ostrá bolest vycházející z obnaženého dentinu jako reakce na působení zpravidla termického, mechanického, osmotického nebo chemického podnětu, přičemž její původ nelze přisoudit jinému zjevnému defektu či patologickému stavu. O citlivém zubním krčku tedy můžeme hovořit pouze tehdy, vyloučíme-li všechny možné příčiny pacientových obtíží.

Co bývá nejčastější příčinou problémů se zubními krčky?

Nejčastější příčinou hypersenzitivity dentinu jsou odhalené zubní krčky.
Zub je tvořen korunkovou a kořenovou částí. Korunkovou část zubu pokrývá sklovina, jež v oblasti zubního krčku přechází v cement, který kryje povrch kořene. Pod sklovinou a cementem se nachází dentinové jádro tvořené, jak již samotný název napovídá, dentinem. Zmíněné dentinové jádro ohraničuje dřeňovou dutinu, z níž vybíhají do kořene kořenové kanálky. V dřeňové dutině a uvnitř kořenových kanálků se nachází nervově-cévní svazek, který zub inervuje a vyživuje. V oblasti krčku může sklovina přesahovat přes cement nebo naopak. Může se však stát, že výše zmíněné tkáně se navzájem nepřekrývají. V takovém případě zůstává obnažen různě široký pás dentinu, který – pokud není kryt dásní – je pak přímo vystaven působení zevních podnětů. Ty následně působí na nervová zakončení uvnitř dentinových kanálků, jež stimulují. Jejich prostřednictvím se podněty přenášejí do vyšších nervových center, kde vyvolávají vnímání nepříjemné citlivosti až bolestivosti.

Může být na vině užívání nějakých léků, potravin, nápojů či skřípání zubů ve spánku?

U léků zatím nebyla prokázána přímá souvislost. Obecně se však problémy s hypersenzitivitou dentinu častěji vyskytují například u pacientů po chemoterapii či radioterapii. Pokud jde o konzumaci určitých potravin a nápojů, významnou roli při vzniku erozí hrají kyselé nápoje a potraviny, energetické nápoje a soft drinky. V této souvislosti by bylo vhodné vysvětlit význam pojmu eroze. Jde o progresivní ztrátu tvrdých zubních tkání způsobenou kyselinami, bez účasti bakteriální aktivity.
Eroze mohou mít za následek zvýšenou citlivost zubů.

Většinou se však jedná o části okluzální (žvýkací) a orální (vnitřní plochy zubů obrácené v horní čelisti k patru a v dolní k jazyku). Eroze se často vyskytují u mladých žen v důsledku bulimie či mentální anorexie (při zvracení se kyselý obsah žaludku dostává do úst a tam „škodí“). Podobné změny se mohou vyskytovat u pacientů s těžkým gastroezofageálním refluxem.
Bruxismus nebolí skřípání a zatínání zubů vede ke vzniku abrazí, což značí abnormální opotřebení zubní substance nebo struktury zubu mechanickým procesem. Jde tedy o ztrátu skloviny a obnažení dentinu, jež bývá nejčastěji patrné u frontálních (předních) zubů, to jest u řezáků a špičáků. U izolovaných abrazí si pacienti na zvýšenou citlivost zubů příliš nestěžují.

Některé zdroje uvádějí jako viníka i abnormální aktivitu jazyka, mají vliv (ať již pozitivní či negativní) také žvýkačky…?

Abnormální aktivita jazyka je považována za jednu z hlavních příčin vzniku cervikálních neboli krčkových defektů. Poměrně složitým mechanismem dochází k jejich prasknutí a následnému vydrolení. V této fázi se může uplatnit vliv tvrdého zubního kartáčku a horizontální techniky čištění. Samy o sobě však vznik krčkových defektů, jak se běžně udává, nezpůsobují ani nevyvolávají. Žvýkačky vliv na citlivost zubů nemají.

Jejich používání zvyšuje tvorbu slin, tím pádem i samoočišťování povrchů zubů, a tudíž urychlenou úpravu hodnoty pH v ústech, to jest posun z kyselé zóny do neutrální. Na druhou stranu je však zapotřebí upozornit na to, že přílišná „konzumace“ žvýkaček může mít za následek bolesti v oblasti čelistního kloubu.

Pomůžeme svým zubům doplňováním vápníku prostřednictvím potravinových doplňků či zaměřením jídelníčku tímto směrem?

Vápník je součásti hydroxyapatitu, základního stavebního kamene skloviny, podílí se na její remineralizaci, úpravě hodnoty pH v ústech a snížení citlivosti zubů. Obecně by strava měla být vyvážená, tedy včetně doporučeného denního přísunu vápníku. Doplňky stravy jsou, jak již vyplývá z jejich názvu, pouze doplňky a jako k takovým je zapotřebí k nim přistupovat. Optimální je mít zajištěn přísun všech látek, včetně minerálů, vitaminů a stopových prvků stravou.




ČTĚTE TAKÉ:
Podprsenka pro velká prsa? Už žádný problém!






ČTĚTE TAKÉ:
Čekám své první dítě. Manžel mě ale opustil těhotnou!



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

15. 8. | Na pět z vás čeká letní balíček plný zdravý. Nenechte se zaskočit problémy spojenými s cestováním.…

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

Typické příznaky: Jak poznáte roztroušenou sklerózu?

14. 8. | Roztroušenou sklerózu není zpočátku snadné odhalit, protože se téměř neprojevuje. Jejím příznakům…

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

5 chutných receptů z rajčat: Rajčatová žemlovka i nákyp

14. 8. | 1 | Sezóna rajčat je tu, už jste letos měli rajčata s bazalkou a mozzarellou, rajský salát, polévku,…

5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

5 největších mýtů o jídle! Zapomeňte na ně a budete konečně štíhlá!

10. 8. | V touze po štíhlé postavě začala řada z nás sladit umělými sladidly, jako jsou aspartam či sacharin…