Trend ve stravování aktivní ženy - Štíhlá linie, kondice a zdraví musí jít ruku v ruce!

| Autor: PR | Rubrika: Zdraví

Co je zdravé, musí být čerstvé a chutné. Ale ne vždy mají takové potraviny ještě přívlastek, který rádi používají poradci pro výživu – nutričně vyvážený a se sníženým obsahem energie. Vždyť štíhlá linie, kondice a zdraví musí jít ruku v ruce, a to by měl být trend, který by si měli vzít za svůj nejenom spotřebitelé, ale i výrobci potravin!

Přitom takových potravin, které jsou „trendy“, není v regálech mnoho. Tvarohový sýr Lučina Linie tyto vlastnosti má – je bez přidaných konzervačních látek a barviv a má o 60 % snížený obsah tuku. Hodí se jako pravidelná součást vyvážených jídelníčků lidí, žijících aktivním životním stylem bez nadbytečných kalorií z tuku a zatížení přídatnými látkami.

Jedná se o sýr, který vychází ze slavné tradice svojí starší sestry. Svěží mléčně nakyslá chuť je senzoricky vyvážená a má jemně slaný „odstín“, jak se na čerstvý a zdravý sýr sluší (pouze 0,7 % soli, jiné slané čerstvé sýry mohou mít až 5 % soli!). Přitom obsah energie (139 kcal) je tak nízký, že odpovídá opravdu zcela mírné námaze (hodina vaření, biliáru či řízení auta). Jeho energie je tedy snadno využitelná už při mírných tělesných aktivitách a vůbec nehrozí uložení jejího nadbytku do tukových zásob. Mléčný tuk je v rovnováze s blahodárnými bílkovinami ze syrovátky, díky kterým jej lze považovat za sýr se zvýšeným obsahem bílkovin (10 % hmot.). Syrovátkové bílkoviny jsou považované za jedny z nejvstřebatelnějších a podporujících aktivitu a regeneraci svalů (zejména při cvičení a sportu). Lučina Linie má minimum mléčného cukru (3 % hmot.), který někdy způsobuje trávicí problémy při konzumaci sýrů a mléčných výrobků s vyšším obsahem laktózy.

Proto se sýr hodí nejenom jako pomazánka na chléb ke snídani, ale zejména jako nízkotučná pochoutka k přesnídávce či svačině, které bychom nikdy neměli vynechávat. K večeři z něj zase uděláme nízkoenegetickou jemnou pomazánku, pokud jednoduše do Lučiny Linie vmícháme nadrobno pokrájenou zeleninu, hořčici či trochu kečupu. Dobrou chuť!


Ing. Ivan Mach, CSc. - poradce pro výživu
Ing. Ivan Mach, CSc. absolvent VŠCHT Praha, autor řady vědeckých prací, člen společnosti pro výživu ČR. Jako vedoucí výzkumný a vývojový pracovník působil na špičkových pracovištích chemického a potravinářského průmyslu.

Od 70. let se věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice. Působí jako lektor řady kurzů, popularizátor fitness a zdravé výživy v médiích i jako soudní znalec a poradce pro výživu.





více na: www.zdravesebevedoma.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Dnes | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Dnes | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Včera | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Včera | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…