Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i v něm se začínají odrážet módní trendy stejně jako v jiných oborech. Některé z těch pro letošní rok vás opravdu překvapí.

Aquavit

Tenhle nápoj se ve skandinávských zemích, hlavně v Dánsku, vyrábí už od 15. století. Jde o nápoj na bázi neutrálního alkoholu vydestilovaný z obilí nebo brambor. Při druhé destilaci se do něj přidávají bylinky a koření, jako jsou koriandr, fenykl, skořice, kopr, badyán nebo hřebíček.

Jeho nejdůležitější složkou je ale kmín. Obsah alkoholu v aquavitu je od 37 do 45 %. Podává se na ledu. Uvidíme, jestli letos dokáže předstihnout naši tolik populární bylinnou Becherovku.

Pokračování 2 / 10

Veganská strava

Ano, i ona se letos dostala do výběru největších potravinářských trendů. Má totiž velmi líbivou kombinaci zdravotních účinků společně s etickým přístupem. Ti, kdo se dají na veganskou stravu, by si ale do ní měli přibrat vejce, které poskytnou tělu tolik potřebné proteiny. Pokud jde o vejce slepic z volného chovu, nedochází ani k žádnému poškozování a týrání zvířat.

Pokud máte chuť na něco zdravého, dejte si například jarní zelenou polévku. Recept najdete ve videu.

Pokračování 3 / 10

Mořská řasa

Mořské řasy vědci označují (spolu s dalšími japonskými trendy potravinami) za superpotravinu, která může pomoct snížit rychlost vstřebávání tuků až o 75 procent, zatímco obsah jódu v nich nám zase pomáhá řešit problémy se štítnou žlázou.

Pokračování 4 / 10

Korejské jídlo

Stejně jako už dlouho populární kvašené zelí kimči se do popředí zájmu začínají dostávat korejská jídla jako celek. Hlavně jejich BBQ, hot poty a hlavně bibimbap. Kromě toho, že jsou zdravá a chutná, jde také o pastvu pro oči.

Příprava a konzumování korejskoho jídla je takový společný obřad nebo divadlo. Většinou ho kuchař připravuje přímo před vámi a na své si přijdou všechny smysly.

Pokračování 5 / 10

Zeleninové maso a sýry

V loňském roce se na internetu zvýšilo vyhledávání slova vegetarián a vše s ním související o 336 %. A tak se do popředí stále více dostávají i vegetariánské párečky a salámky společně se zdravými sýry a majonézami vyrobenými z ořechů a koření.

Pokračování 6 / 10

Hmyz

Nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a stále větší dostupnost. Hmyz už – alespoň jednou – prošel trávicím traktem už 70 % populace na zemi. Co říct? Stále jsme s chroupáním brouků a larev za zbytkem světa hodně pozadu. Stále víc se, rozdrcená na prášek, přidávají hmyzí tělíčka do mouky nebo do potravin a nápojů (hlavně ve fitness centrech místo práškového proteinu).

Hmyz obsahuje až 70 % bílkovin a spotřebuje 35x méně vody než krávy, nehledě na produkci odpadu a spotřebu krmení. Vzhledem k tomu, že je nás na planetě pořád víc a všichni chceme jíst, vypadá to, že se s brouky na talířích budeme setkávat v budoucích desetiletích stále čatěji.

Pokračování 7 / 10

Dřevěné uhlí

Očekává se, že se letos právě uhlí v prášku stane – alespoň ve světě – jednou s hlavních přísad, kterou budeme přidávat do jídel. Jeho konzumace má totiž z hlediska zdravé výživy spoustu výhod.

Aktivní uhlí je na sebe schopno vázat toxiny ještě dřív, než je absorbuje tělo. Práškové uhlí – nejlépe ze spálených skořápek kokosových ořechů, můžeme přidat do všeho, od zmrzliny po hamburgery. A tak může být náš jídelníček zdravý a černý jako uhel.

Pokračování 8 / 10

Zeleninové jogurty

Předpokládá se, že letos budeme místo klasických sladkých jogurtů dávat přednost jogurtům ze zeleniny a slaným snackům ze sladkých brambor, červené řepy a mrkve.

Pokračování 9 / 10

Vodní meloun

Ano, kokosová voda je pořád zdravá, jako byla, nicméně in je teď šťáva z vodního melounu. Díky zpěvačkám Beyoncé a Rihanně, které jsou jejími nadšenými propagátorkami, teď po hydrataci prostřednictvím melounové vody začíná šílet celý svět.

Není divu, melounová voda obsahuje velké množství vitaminu C, lykopen, jeden z nejsilnějších ochranných antioxidantů obsažených v rostlinách, draslík a aminokyseliny. Její konzumace pomáhá dobrému trávení a při zvyšování sportovních výkonů včetně lepší regenerace svalů po cvičení.

Pokračování 10 / 10

Havajské mísy

My jsme o takzvaných Poke bowls ještě ani neslyšeli, ale svět už na nich nějaký ten pátek frčí ve velkém. Tenhle oblíbený havajský pokrm se skládá z kousků syrových ryb, spousty čerstvé zeleniny a celozrnné rýže. To vše je obvykle zakápnuté sójovou omáčkou a sezamovým olejem.

Doporučujeme

Články odjinud