Třešně mohou pomoci léčit cukrovku

Třešně mohou pomoci léčit cukrovku

Až se za pět měsíců budeme potulovat pod stromy obsypanými třešněmi, měli bychom si jich dopřát co hrdlo ráčí. Američtí vědci totiž potvrdili, že toto chutné a velmi oblíbené jarní ovoce může být účinnou zbraní v boji s cukrovkou. Bobule totiž obsahují látky, které dokáží u diabetiků přirozeně snižovat obsah cukru v krvi.

V třešních a višních jsou obsaženy látky mající povahu barviv, které odborníci nazývají antokyany. Právě tyto chemikálie při laboratorních testech na zvířecích buňkách slinivky břišní dokázaly zvyšovat produkci inzulínu o padesát procent. Hormon inzulín přitom tělo produkuje proto, aby snižoval obsah cukru v krvi. Skupina rostlinných barviv ze skupiny antokyanů je odpovědná za lákavé zbarvení celé řady ovoce, mezi nimi právě i třešní. Američtí odborníci přitom tvrdí, že třešně mohou pomoci u obou typů cukrovky, na inzulínu závislé i na inzulínu nezávislé. Stav nemocných se po pravidelné konzumaci třešní výrazně zlepšuje.

Antokyany však mají další blahodárné účinky. Stejně jako jiná rostlinná barviva jsou svojí povahou rovněž antioxidanty, jež vykazují celou řadu blahodárných účinků na lidské tělo. Chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud