Tři čtvrtě milionu Čechů trpí řídnutím kostí

Tři čtvrtě milionu Čechů trpí řídnutím kostí

Stále více lidí má potíže s nedostatkem vápníku a vitaminu D. Kdysi známá „křivice“ sice již téměř vymizela, ale o to závažnější je řídnutí kostí. V ČR s osteoporózou bojuje téměř tři čtvrtě milionu lidí. Přibližně každých 30 minut utrpí jeden Čech osteoporotickou frakturu. Ročně pak prodělá zlomeninu krčku stehenní kosti 21 tisíc lidí. Důvodem může být stále přetrvávající mýtus v podvědomí lidí, že vápník a vitamin D potřebují jen děti.

Obě tyto látky jsou přitom pro správný vývoj kostí nepostradatelné po celý život. Vápník tvoří 99 % skeletu a vitamin D je nezbytný pro jeho vázání v kostech. Pokud vitamin D dlouhodobě lidskému organismu chybí, nastává problém.

„Lidé na něj často zapomínají. Tělo nás na chybějící vitamin D zpočátku nikterak neupozorňuje. Nic nás nebolí, nic nás neomezuje. Jeho nedostatek se projevuje plíživě. O to horší jsou však následky. Osteoporózu nezpůsobuje pouze aktuální nedostatek vápníku a vitaminu D, ale také nedostatek pohybu, rodinné dispozice, věk a některé choroby “ vysvětluje MUDr. Jana Čepová, specialistka na klinickou biochemii a vnitřní lékařství.

Vitamin D má vliv nejen na tvorbu kostní hmoty, ale také na imunitní systém. Pokud tělu chybí, je organismus náchylný k nejrůznějším nemocem. „Vitamin D má prokázané příznivé účinky v prevenci nádorových onemocnění, je důležitý také v prevenci kardiovaskulárních, imunologických a neurologických chorob. Všichni pacienti, kteří ho mají nedostatek, jsou k těmto nemocem náchylnější,“ varuje MUDr. Čepová.

Denní dávka vitaminu D

Přesto si stále většina dospělých myslí, že vápník a vitamin D mají význam pouze pro děti, tedy pro období růstu. Lékaři se však již delší dobu snaží přesvědčit veřejnost, že tyto dvě látky potřebují všichni, od dětí až po seniory. Navíc zatímco u dětí je doporučená denní dávka vitaminu D 600 IU denně (600 IU odpovídá 15 mikrogramům vitaminu D), u dospělých (19 – 50 let) je to minimálně 800 IU/den. Kromě toho jsou i rizikové skupiny, u kterých by se denní příjem vitaminu D měl ještě zvýšit. To se týká především pacientů s osteoporózou, s roztroušenou sklerózou, u pacientů léčených kortikoidy či obézních jedinců.

Jak získat vitamin D

Základním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Díky sluníčku lze získat až 80 % z celkového doporučeného denního příjmu. Současný životní styl však našim kostem příliš neprospívá. Celý den jsme zavřeni mezi čtyřmi stěnami – ať už v práci u počítače, nebo doma u televize. Se sluníčkem se přes pracovní týden potkáme jen minimálně. Přitom bychom na slunci měli každý den pobýt zhruba 20 minut. Teprve po této době se totiž vitamin D do těla dostává. Když už ven přece jen vyrazíme, natřeme se krémem s co nejvyšším faktorem. Ochranné opalovací krémy ale vstřebávání vitaminu D zamezují.

„Z toho důvodu je potřeba myslet především na skladbu jídelníčku. Vitamin D musíme pravidelně doplňovat pomocí stravy. Velice důležitá je konzumace mléčných výrobků a ryb,“ radí MUDr. Jana Čepová a dodává: „Kromě toho na trhu začíná přibývat potravin obohacených o vitamin D, již to nejsou jen rostlinné tuky, ale nově také mléko a mléčné výrobky.“ Z ryb jsou ideální sardinky, treska, tresčí játra, sleďové filety či losos. Ovšem záleží i na jejich úpravě. Například při pečení lososa téměř nedochází ke ztrátě vitaminu D, zatímco při jeho smažení se jej vytratí až 50 %.

Výrobci bijí na poplach

Alarmující čísla netrápí jen českou odbornou veřejnost. V západní Evropě na chybějící vitamin D zareagovali mnozí přední výrobci potravin a začali své produkty obohacovat, aby se deficit tohoto vitaminu v populaci snížil. Stejnou cestou začínají kráčet i české firmy. Kombinace vitaminu D a vápníku je optimální pro kosti, jelikož obsahuje obě tolik potřebné látky pro jejich sílu a odolnost.

Doporučujeme

Články odjinud