Tři úspěšné ženy. Tři inspirace ke zdravému životnímu stylu

| Autor: Gabriela Vágner | Rubrika: Zdraví

Jsou krásné, štíhlé, milé a navíc je pro ně zdravý životní styl tak přirozený, že se vám je chce okamžitě následovat. Každá to vzala z trochu jiné strany, ale inspirací vám mohou být všechny tři…

Hanka Zemanová: Bio jsou ty nejpřirozenější potraviny

Propagátorka zdravého životního stylu, odbornice na biopotraviny, autorka knih

Ekologie začala maminku dvou malých dcer (5 a 1) zajímat, už když studovala pedagogickou fakultu. Přirozeně tak časem změnila životní styl, upravila svůj jídelníček a později se dostala až k bioproduktům. Ty se nakonec staly součástí jejího života a s manželem ekonomem před lety založili společnost Albio.
Otevřeli také biorestauraci, prodejny s biopotravinami a začali provozovat biopekárnu. „Měli jsme spoustu zaměstnanců, byli v práci prakticky pořád, a tak jsme jednoho dne všechno prodali a začali se věnovat každý svému oboru.“

Hanka se stala odbornicí na ekologické zemědělství, biopotraviny, založila PRO-BIO Ligu, pořádá přednášky o zdravém stravování a věnuje se i své biopekárně Zemanka, kde se pečou podle její receptury biosušenky a biokrekry. Mezitím stihla také vydat dvě úspěšné knihy – Biokuchařku a Bioabecedář.

„Když jsme měli bioprodejny, zákazníky často zajímaly podobné věci, ptali se na využití některých málo známých biopotravin a na jejich vliv na zdraví. A tak jsem sepsala jednoduchou a krásnou biokuchařku. Po jejím vydání jsem byla zavalena maily s dalšími podrobnými otázkami, na které jsem pak odpověděla ve své druhé knize,“ popisuje publikaci, kterou mnozí nazývají jako „biobibli“.

Vystudovaná učitelka se tak snaží všemi možnými způsoby šířit mezi populaci, že bio není nic nenormálního. „Jsou to ty nejpřirozenější a nejnormálnější potraviny, ještě před sto lety bylo bio všechno. Navíc dneska jsou informace o potravinách různé, jednou se něco doporučuje jíst, za pár let zase ne.“

Momentálně Hance zabere většinu času péče o rodinu a rodinnou pekárnu u Sedlčan. „Pečeme jen ze surovin z kontrolovaného ekologického zemědělství, nepoužíváme umělá barviva, chemické konzervanty, bílý cukr ani ztužené ruky.“ Doma má také většinu potravin v biokvalitě, nebo si je sama pěstuje, a rodinný jídelníček asi víc než je u nás běžné obsahuje obilniny, luštěniny, ořechy a zeleninu.

Kristýna Kalinová: Jsem šťastná, že svoje znalosti můžu předat dál

výživová poradkyně

Jako vyučená kuchařka měla k jídlu vždycky blízko. Taky ale odmalička tancovala, takže svoji lásku k jídlu musela trochu korigovat. A tak se začala víc zajímat o to, co, jak a kdy jíst. A pak už byl jen krůček k tomu stát se výživovou poradkyní. Před třemi lety také začala vařit v pořadu Tescoma s chutí. „Psala jsem články o gastronomii a výživě do časopisů a jednou mě oslovili s účastí na castingu do tohoto pořadu. A tam jsem se zalíbila,“ směje se dnes kuchařka, která nabízí také kurzy vaření.

„Dříve jsem se hodně věnovala poradenství v oblasti hubnutí, dnes se ale už víc zajímám o prevenci, zaměřuju se na zdravý životní styl. Myslím si totiž, že civilizačním chorobám, jako je rakovina nebo předčasné stárnutí, se dá předejít také správným stravováním. A když už mají klienti znalosti teoretické, potřebují i ty praktické, co a jak připravit, musejí vše ochutnat, ovonět… A já jsem šťastná, že svoje znalosti můžu předat dál.“

Nejde ale o žádné složité recepty a procedury, nemusíte být ani nějak extra zručný kuchař. „Mnohdy je příprava jídel až triviální, ale o to právě jde. Aby každý pochopil, jak jednoduché je zpracovat suroviny ze zdravé výživy a jak je připravit, aby chutnaly všem.“ Kurzy jsou tematické, velký prostor dostávají například saláty a zelenina, luštěniny, rostlinné bílkoviny. Ostatně na www.kristynakalinova.com se můžete sami podívat, co nabízejí...

Ivana Bednářová Častvajová: Podle našeho loga poznáte, které potraviny neobsahují zbytečná éčka

zástupkyně iniciativy CEFF ČR

Aktivní matka tří dětí (14, 8, 3) po narození toho nejmladšího zjistila, že na našem trhu v podstatě neexistuje pravdivá informovanost o tom, co která potravina obsahuje. „S kolegyní jsme zjistily, že tady není žádný důvěryhodný nástroj, který by to řešil. A tak jsme vymyslely projekt s názvem Certified E-Friendly Food. Logo, podle kterého nakupující pozná potraviny, jež neobsahují nejsledovanější éčka – konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty.

Dnes má logo CEFF kolem sta potravin, pořádáme přednášky pro školy i veřejnost, publikujeme články, testujeme potraviny. Stojí za námi tým šikovných spolupracovníků a společně se snažíme přimět lidi k tomu, aby při nákupech přemýšleli a zajímali se o to, co dávají do košíku.“ V České republice se používá přes 300 éček a více než polovina je přírodního či přirozeného charakteru čili jsou to neutrální či zdraví prospěšné látky.

„Na druhou stranu asi třetina z nich může způsobovat určité zdravotní problémy, různé alergie, hyperaktivitu, civilizační choroby.“ Projekt CEFF byl pilotně spuštěn v ČR, začátkem tohoto roku startuje na Slovensku a chystají se i další země. Aktuální stav a přehled potravin s logem CEFF najdete na www.ceff.info.cz

Článek jsme převzali z časopisu Dieta

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Dnes | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…