Triky světových diet. Čím se můžete inspirovat?

Triky světových diet. Čím se můžete inspirovat?

Krátkodobé a extrémní diety nefungují. Každá z nich ale obsahuje pár dobrých rad, které vám pomůžou při změně životního stylu.

Cílem článku není obhajoba krátkodobých přísně omezujících diet. Pravděpodobně ani neexistuje univerzální dieta, která by fungovala na všechny. Ale jak se říká, na každém šprochu je pravdy trochu. Některé „moderní“ redukční diety nám mohou poskytnout inspiraci a několik triků lze zařadit i do zdravého výživového stylu.

Trik č. 1 - ATKINSOVA DIETA

Ve světě tato forma hubnutí vede. Zamilovala se do ní i herečka Jennifer Aniston. Dieta velmi striktně omezuje přísun sacharidů (včetně ovoce). Naopak je doporučeno konzumovat potraviny, které jsou při běžném hubnutí zakázané. Ládovat se tak můžete tučnými a na bílkoviny bohatými pochoutkami.

Hlavními zdroji potravy jsou maso, tučné sýry, vejce, mléčné výrobky a dokonce i uzeniny. A jak je možné, že se při Atkinsově dietě hubne? Vzhledem k tomu, že tělo nepřijímá žádné sacharidy, zablokuje vyplavování hormonu inzulinu, který za normálních okolností snižuje hladinu cukru v krvi, jež vždy po jídle stoupá. Jenže příjem sacharidů je minimální, takže inzulinu není zapotřebí.

Organismus se silně odvodní, což způsobí pokles váhy. O žádoucím hubnutí tuků tu však nejde. Důvodů, proč je tato dieta tolik oblíbená, je hned několik. Dr. Atkinsem doporučené potraviny jsou většinou vysokotučné, a tudíž chuťově velmi oblíbené.

Pocit hladu je minimální, neboť bílkoviny vás zasytí na delší dobu, a tak je dieta celkem dobře snášena. Moc se však nedoporučuje hlavně z důvodu nekontrolovaného příjmu tuků a cholesterolu, což zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních a nádorových onemocnění.

Inspirace: Vyšší podíl bílkovin a snížený příjem sacharidů s nízkým glykemickým indexem na snížení váhy funguje. Napodobte proto tento způsob hubnutí jen do určité míry – nepřehánějte to s pečivem, rýží či bramborami a zaměřte se na příjem zeleniny. Ovoce si dejte jen v rozumné míře a vše doplňte méně tučnými bílkovinami.

Trik č. 2 - PALEOLITICKÁ DIETA

Dietní režim, zvaný též paleo dieta, je relativně nový, ale získává čím dál víc stoupenců. Jak už název napovídá, při paleo dietě se stravujete jako naši předci žijící v paleolitu, což je jedno z nejdelších období lidských dějin, trvající asi tři miliony let. V tomto období člověk neznal zemědělství, a tak se živil hlavně lovem a sběrem.

Z jídelníčku se tak vyřadí zemědělské produkty, jako jsou obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko, sýry a zpracované potraviny. Hlavní podíl má zelenina, ovoce, maso, ryby, houby a vejce. Podobně, jako je tomu u diety dr. Atkinse, je i zde do jisté míry omezen přísun sacharidů. Cílem je stravovat se co nejpřirozeněji s tím, že lidé v paleolitu měli i dostatek pohybu (lov zvěře, chůze).

Inspirace: Nechte se dietou inspirovat – jezte více potravin bohatých na živiny ve své přirozené formě. Vyhýbejte se rafinovaným produktům s vysokým obsahem cukru a přidaných látek. Denně choďte pěšky. Pravdou totiž je, že radikální omezení konzumace pečiva, sladkostí a těstovin se sýrovou omáčkou a naopak navýšení zeleniny, drůbeže, luštěnin, ořechů a ryb prospěje každému.

Trik č. 3 - HAYOVA (DĚLENÁ) STRAVA

První zmínka o dělené stravě pochází z 30. let minulého století. Americký lékař William Hay tehdy onemocněl a začal sám na sobě dělat pokusy se stravou. Zjistil, že docílí harmonie, když upraví jídelníček podle složení lidského těla na 80 % zásaditých a 20 % kyselých prvků. Principem dělené stravy je rozdělení potravin do tří skupin tak, aby byly co nejlépe stravitelné. Do první skupiny patří bílkoviny, do druhé sacharidy a třetí zahrnuje neutrální potraviny. Konzumace jednotlivých skupin má svoje zásady.

Bílkoviny by se neměly kombinovat se sacharidy, tuky jsou považovány za látky neutrální a mohou se podávat ke kterémukoli jídlu. Výhodou dělené stravy je, že si při ní dáváte větší pozor na to, co jíte a navýšíte příjem zeleniny, která je bohatým zdrojem vlákniny. To je také důvod, proč je dieta tak úspěšná – stravujete se zdravěji a přijímáte méně kalorií.

Inspirace: Když se zamyslíte nad tím, co nám příroda nabízí, pak nenajdete pro Hayovu teorii (u nás je známá jako dieta Lenky Kořínkové) své opodstatnění. Většina potravin je kombinací sacharidů, bílkovin a tuků. Třeba fazole obsahují hodně bílkovin, ale jsou zdrojem i sacharidů.

Pokud se rozhodnete držet pravidel dělené stravy, neublížíte si. Jak už to ale u většiny diet bývá, nakonec zjistíte, že dodržovat striktní zásady může být příliš složité a oddělit sacharidy od bílkovin nebývá v praxi jednoduché.

Trik č. 4 - DIETA 5 : 2

Princip diety je jednoduchý. Po pěti dnech, kdy jíte a pijete cokoli, následují dva dny půstu, kdy byste neměli přijmout více než 2500 kJ, tedy asi 600 kcal. Postní dny by ale neměly následovat po sobě.

Střídání postních a běžných dnů má přispět k tomu, že metabolismus nezleniví a nezvykne si tak na nízký příjem potravin. Navzdory stoupající popularitě však kolem přerušovaného půstu existují nejasnosti i mezery v důkazech o jeho účinnosti.

Inspirace: Občasné odlehčovací dny mohou být prospěšné. Pokud jste zdraví, zařaďte je do stravovacího režimu. Ulevíte trávicímu traktu, zregenerujete síly a podpoříte vylučování toxinů. Ale pozor, abyste se po skončení hned nepřejedli. Na trávicí trakt by to mělo opačný efekt.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud