Trombózy: O nich se mluví každý rok

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Mgr. Pavla Maternová vysvětluje, proč jsou obavy z trombóz při cestování na delší vzdálenosti zcela oprávněné. Opravdu aktuálním problémem s nastávajícím horkým letním počasí jsou několikahodinové cesty.



Opravdu aktuálním problémem s nastávajícím horkým letním počasí jsou několikahodinové cesty, ať již autem, autobusem, vlakem či letadlem, a související dlouhé sezení v úzkém prostoru nebo stání, bez možnosti volně pohybovat dolními končetinami. Žíly v tomto případě nedokáží dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět k srdci a v důsledku zemské přitažlivosti se v nich hromadí krev.

Na nohách se objevují otoky, často doprovázené bolestí nebo pocitem tíhy („olověné nohy“). Právě v této chvíli se bohužel projeví běžná civilizační choroba – žilní nedostatečnost neboli economy class syndrom. A opět jsme tam, kde může nasednout tepenná trombóza. Ta se vyskytuje průměrně u jednoho člověka z 2000 cestujících. Asi jeden z 200 případů je smrtelný. Nejčastěji dojde k tomu, že krevní sraženina se z místa svého vzniku, v tomto případě z dolní končetiny, dostane do plic a tam způsobí plicní embolii. Projeví se náhlou dušností, bolestí na hrudi, kašlem až vykašláváním krve. Postihne-li rozsáhlou oblast plic, dochází k poklesu krevního tlaku, šoku a následné smrti.


Bohužel toto negativum se vztahuje i na lidi se sedavým zaměstnáním, což koreluje s dalším rizikovým faktorem, a to nedostatkem pohybu.

převzato z časopisu Moje Zdraví




ČTĚTE TAKÉ:
Holmesová se odstěhovala od Cruise poté, co požádala o rozvod






ČTĚTE TAKÉ:
Moderátorka Mayerová zhubla 17 kilo a 3 konfekční velikosti

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Jak se dá tromboze přecházet, nikde se o tom nepíš. marianaant 15. 7. 2012 | 21:32

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…