Řada lidí za špatného počasí, při smutku či depresivních stavech sáhne po tučné dobrotě, kterou se snaží si zlepšit náladu. Podle belgických neurologů ale tučné laskominy skutečně mají přímý vliv na nervový systém a mohou ulevit od pocitů sklíčenosti.
Pomáhají ale jen těm, kteří je normálně nekonzumují a kteří mají štíhlou či normální postavu.
Na Lovaňské univerzitě v Belgii sledoval tým doktora Lukase Van Oudenhoveho mozky zdravých jedinců netrpících obezitou. Při zážitku smutku a zármutku vědci dobrovolníkům podávali do žaludku roztok s vysokým obsahem tuků. Zjistili pak, že nervy reagovaly na podání takové potravy a došlo k zlepšení nálady.
„Vysvětluje to mnohé o vztahu mezi depresemi a obezitou či přejídáním a různými psychickými potížemi,“ tvrdí doktor Oudenhove.
Rozhodně nikomu nedoporučuje, aby při smutku či sklíčenosti do sebe cpal příliš mnoho tučných pokrmů. Naopak je důležité takovým psychickým stavům předcházet jako prevence obezity.