Tuk v potravě nemusí nutně znamenat tloustnutí

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Množství kalorií, které získáme z tuků, nemá ve srovnání s bílkovinami nebo cukry žádný vliv na přírůstek váhy. Vědci zjistili, že přírůstek hmotnosti neovlivňuje ani druh tuku, který jíme.



Odborníci poukazují na to, že množství tuku, po kterém dochází k tloustnutí, dosud nebylo určeno. Sledovali proto deset let zdravotní údaje 90 000 mužů a žen ze šesti evropských zemí.

Příjem tuků činil v průměru 31,5 až 36,5 procenta celkového příjmu kalorií. Respondenti ročně přibrali v průměru jeden kilogram. Analýza všech faktorů, které měly na tuto skutečnost vliv, ale ukázala, že přírůstek váhy je na množství zkonzumovaného tuku nezávislý.

Vedoucí výzkumného týmu Dr. Nita Forouhiová z institutu Institute of Metabolic Science v Addenbrookově nemocnici v britské Cambridgi tvrdí: "Mnohem důležitější je dodržovat zdravý životní styl - jíst vyváženou stravu a pravidelně se hýbat, než se zaměřit jen na příjem tuků jako jediný faktor, který může škodit našemu zdraví."

Podle Forouhiové to ale neznamená, že můžeme sníst tolik tučných jídel, kolik se nám zachce. Optimální jsou "zdravé" tuky z ryb, ořechů a rostlinné oleje, které by měly činit 20 až 35 procent celkového množství kalorií.





Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…