Tymolinový úsměv není zadarmo

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Bílé a zdravé zuby jsou nejen vizitkou hygieny, životního stylu, potažmo civilizovanosti jejich majitele, ale pro mnohá povolání přímo životní nutností. Co však dělat, když nám příroda zářivý úsměv nenadělila?

Přirozená barva zubů vůbec nemusí být a také nebývá čistě bílá. Takzvaný „tymolinový“ úsměv působí až nepřirozeně. Také kouření, čaj, káva, různé potraviny i některé léky mohou časem barvu zubů pozměnit.

Není snad třeba vyzdvihovat důležitost jejich častého a správného čištění ani pravidelných návštěv lékaře. Máte-li přesto pocit, že vaše zuby málo svítí, vězte, že existují způsoby, jak je o jeden či dva tóny zesvětlit.

Aktivní látky, používané stomatology, totiž působí přímo na zubovinu. Nebělí ji, jak jsme zvyklí říkat, ale v pravém slova smyslu zesvětlují.

Začít je třeba vždy v ordinaci lékaře, který rozhodne, jakým způsobem nejlépe vyhovět vašemu přání i chrupu, aniž by ohrozil zubní sklovinu. Vlastní zesvětlování potom může probíhat během jednotlivých návštěv (2 až 6 návštěv během třech měsíců), kdy po ošetření dásní lékař nanáší na zuby aktivní látku ve formě gelu.

Další možností je nechat si zhotovit otisky chrupu a jejich pomocí si doma nanášet gel sama. Je však třeba mít na paměti, že během kúry se sklovina zubů stane zranitelnější a zejména výše zmiňovaným potravinám, tekutinám a kouření se budete muset raději obloukem vyhnout. Odměnou vám budiž zářivý úsměv. (Plus)

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…