Tymolinový úsměv není zadarmo

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Bílé a zdravé zuby jsou nejen vizitkou hygieny, životního stylu, potažmo civilizovanosti jejich majitele, ale pro mnohá povolání přímo životní nutností. Co však dělat, když nám příroda zářivý úsměv nenadělila?

Přirozená barva zubů vůbec nemusí být a také nebývá čistě bílá. Takzvaný „tymolinový“ úsměv působí až nepřirozeně. Také kouření, čaj, káva, různé potraviny i některé léky mohou časem barvu zubů pozměnit.

Není snad třeba vyzdvihovat důležitost jejich častého a správného čištění ani pravidelných návštěv lékaře. Máte-li přesto pocit, že vaše zuby málo svítí, vězte, že existují způsoby, jak je o jeden či dva tóny zesvětlit.

Aktivní látky, používané stomatology, totiž působí přímo na zubovinu. Nebělí ji, jak jsme zvyklí říkat, ale v pravém slova smyslu zesvětlují.

Začít je třeba vždy v ordinaci lékaře, který rozhodne, jakým způsobem nejlépe vyhovět vašemu přání i chrupu, aniž by ohrozil zubní sklovinu. Vlastní zesvětlování potom může probíhat během jednotlivých návštěv (2 až 6 návštěv během třech měsíců), kdy po ošetření dásní lékař nanáší na zuby aktivní látku ve formě gelu.

Další možností je nechat si zhotovit otisky chrupu a jejich pomocí si doma nanášet gel sama. Je však třeba mít na paměti, že během kúry se sklovina zubů stane zranitelnější a zejména výše zmiňovaným potravinám, tekutinám a kouření se budete muset raději obloukem vyhnout. Odměnou vám budiž zářivý úsměv. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…