Únava může být důsledkem vážné nemoci. Na co byste si měli dát pozor? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Únava může být důsledkem vážné nemoci. Na co byste si měli dát pozor?

Únava ve většině případů není nemoc, ale „jen“ příznak, který doprovází nejrůznější onemocnění. Často se vyskytuje u infekčních, endokrinních, krevních, neurologických, srdečních, plicních a samozřejmě i onkologických onemocnění.

Nemoci štítné žlázy : Snížená i zvýšená funkce této malé endokrinní žlázy se může projevit únavou, depresí a sníženou výkonností. Jde o stavy, které se častěji projevují u žen. Jak je na tom ta vaše štítná žláza, může zjistit lékař většinou již jen jedním odběrem z krve. Většina poruch štítnice je velmi dobře léčitelná, nejčastěji pomocí tablet.

Srdeční slabost: Neplatí, že na srdce stůňou a umírají jen muži. Srdeční a cévní nemoci stojí za úmrtím více žen než například onkologická onemocnění. Funkci srdce posoudí a případné problémy zjistí lékař pomocí jednoduchých a nezatěžujících vyšetření – rozhovorem, prohlídkou, dále například pomocí EKG nebo srdečního ultrazvuku (echokardiografie). S návštěvou lékaře určitě neotálejte, pokud máte vysoký krevní tlak, nadváhu, srdeční obtíže v rodině nebo pozorujete otoky nohou a horší dech.

Nedostatek vitaminu D : Všeho moc škodí, i strachu ze slunečních paprsků. Obavy ze slunečního záření spolu s kancelářskou prací vedou k tomu, že má více a více žen nedostatek vitaminu D. Ten se může projevit mimo jiné únavou a sníženou výkonností, ale i zvýšenou křehkostí kostí. Pokud lékař zjistí jeho nedostatek, předepisuje obvykle kapky nebo tablety. V prevenci pomůže snížit nadváhu a dopřát si pravidelně pohyb venku.

Chudokrevnost : Stejně jako únava, ani chudokrevnost není většinou sama o sobě nemoc, spíše projev jiného onemocnění. Pokud lékař při vyšetřování pro únavu, zadýchávání a bledost zjistí nedostatek červených krvinek, začne pátrat po ztrátách krve nebo nedostatku některých vitaminů. Příčiny chudokrevnosti mohou být různorodé, od onemocnění trávicí trubice přes zvýšené ztráty při menstruaci až po různé krevní nemoci.

Zástava dechu ve spánku : Chrápání se považuje často za neškodný, někdy až úsměvný problém. Může být, ale také již může poukazovat na problémy s dechem při spánku. Pokud se budíte unavená a vyčerpaná a ostatní vám říkají, že chrápete, je na čase se vydat k lékaři. Pokud se tato souvislost potvrdí, dostanete na noc masku, která s dýcháním pomůže – a většinou pomůže až zázračně.

Nedostatek spánku : Ten pozná důvěrně alespoň někdy v životě většina žen – ať už v souvislosti se studiem, zaměstnáním, mateřstvím nebo s péčí o rodinu. Tady je příčina celkem jasná a většinou nebývá nutná návštěva lékaře.

Deprese : Tato častá – bohužel i často nepoznaná – nemoc se skrývá za únavou často. Deprese se může projevit jako únava, ale i únava může postupně vést k depresi. Pokud vás pronásledují černé myšlenky, pociťujete obavy z budoucnosti, máte pocity bezvýchodnosti a zoufalství nebo jiné změny nálad, vydejte se co nejdříve za lékařem. Depresi se nevyplatí podceňovat a zůstávat s ní bez pomoci.

www.ulekare.cz

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud