Maminka.czPoradny

Únik moči, problém, o kterém se nemluví, ale mělo by se...

V této poradně již nelze pokládat další otázky. Diskuze byla ukončena.
Zpět na hlavní stránku poradny

Samovolný únik moči se objevuje už u dospívajících dívek. Bývá to následek zánětu dolních močových cest po započetí sexuálního života. U žen v produktivním věku je způsobena ochabnutím svalů a tkání kolem močové trubice z důvodu těhotenství, těžkého porodu nebo gynekologických operací.

Třetina žen trpí tzv. stresovou inkontinencí, přibližně čtvrtina urgentní inkontinencí. Ve věku 15 až 64 let je postiženo únikem moči až 30 procent žen.  To jsou alarmující čísla, o kterých se z důvodu studu příliš nemluví.

V důsledku inkontinence pak ženy trápí snížení až ztráta vzrušivosti a sexuální prožívání. U některých žen to dokonce vede k tomu, že nemohou dosáhnout orgasmu. Bolestivost při sexu také vede k tomu, že se sexu vyhýbají a trpí tím partnerský život. Problém má však jednoduché řešení, jen je třeba včasná diagnóza a pro nápravu dodržovat léčebná opatření.

Jak snadno zabránit úniku moči? Jaké cvičení pomáhá? Bojíte se operace?  Existuje nějaká účinná prevence? Mohou mi pomoci nějaké bylinky? Nejen na tyto otázky se můžete tento týden ptát urologa Václava Hynka z ústecké nemocnice.

DSC_1062.jpg

MUDr. Václav Hynek je hlavním lékařem urologické ambulance na Ústecké poliklinice Enroclinicum a. s. a specializuje se na dysfunkce dolních močových cest

Olina
Před 4 měsíci jsem byla na operaci s inkontinencí, voperovali mi TOT pásku. Problém se zlepšil, ale stále to není ono. Je tu možnost ještě nějakého dalšího řešení? Děkuji za odpověď.
Václav Hynek

Dobrý den. 


Nutno specifikovat "stále to není ono". Zhodnotit efekt operace by se měl za 3-6 měsíců po výkonu. Pokud by přetrvával únik moči bez nucení při zvýšení nitrobřišního tlaku (kašel, poskoky, smích...) a musela by jste stále nosit vložku, možno uvažovat o re-operaci. Občas se po této operaci mohou objevit urgence (časté nucení, únik při silném nucení) - pak je léčba odlišná - tabletky. 


dongarka
Dobrý den. Inkontinentní jsem se stala po total. hysterektomii v roce 2003. Léčeno podpůrně léky a cvičením,kontroly a pod. -bez kladného výsledku.Je mi 66 let. Je naděje na úspěšné léčení i v tomto věku, pokud ano, jaká je metoda. Děkuji za zodpovězení mého dotazu.
Václav Hynek

Dobrý den. 


Určitě doporučuji návštěvu urologa či gynekologa k dovyšetření (urodynamické vyšetření + vyloučení prolapsu, sono, event. cystoskpie) - dle výsledků vyšetření k pravděpodobně k operačnímu řešení. Věk 66 není žádnou překážkou. Operační metoda závisí na výsledku vyšetření, většinou se provádí mini-invazivní operace - TOT,  páska uložená bez napětí pod močovou trubici. Tento výkon trvá asi 20 minut, provádí se v celkové anestesii, lze cestou jednodení chirurgie. 


vitolig
Dobrý den,
domnívám se, že trpím stresovou inkontinencí: když si uvědomím, že nemám někde poblíž WC, tak mám problém. Další nepříjemná situace nastává tehdy když tančím - tančím velmi ráda, velmi si to užívám, ale pokaždé si musím vzít inkontinenční vložku. Mám za sebou 3 porody, již několik let cvičím pánevní dno - zatahuji a povoluji, ale problém stále přetvává. Jaké řešení tohoto problému by pro mě bylo nejvhodnější? Děkuji za odpověď.
Václav Hynek

Dobrý den. 


V tomto případě doporučuji návštěvu urologa, či gynekologa k dovyšetření a uvážení operačního řešení - mini-invazivní TOT (výkon na 20 min v celkové anestesii, provádíme cestou jednodení chirurgie), či jiného, dle výsledků vyšetření. 


Magda K.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou nejúčinější přírodní způsoby boje s inkontinencí, když nechci jít na operaci ani brát nějaké chemické léky. Existují nějaké bylinky? Předem děkuji za odpověď.
Václav Hynek

Dobrý den. 


Jak již bylo řečeno, jako prevenci lze doporučit cviky na posílení pánevního dna, eventálně v kombinaci s přírodní preparáty podporující elasticitu tkání a svalový tonus (Incovenal). Nicméně, toto má smysl při mírném stupni stresové inkontinence. Pokud jde o vyšší stupně úniku (při chůzi, poskoku, změně polohy na lůžku...každodenní použití vložek) - pak se dá docílit mírného zlepšení, ale ne vyřešení úniku. Pokud je únik vyššího stupně, či se nedaří ovlivnit cvičením, doporučuji návštěvu urologa či gynekologa a uvážit operační řešení (např. mini-invazivní TOT).


Alena
Dobrý den, pane doktore, moje maminka inkontinencí trpí, je toto onemocnění dědičné? A existuje nějaká prevence?
Václav Hynek

Dobrý den. 


V první řadě nutno zjistit jakým typem inkontinence trpí (urgentní či stresovou). Oba typy se léčí odlišně. Pokud jde o stresovou inkontinenci (únik bez pocitu nucení, při kašli, zvedání břemen, poskoku...)  dá se jako prevence doporučit cvičení na posílení svalů pánevního dna  - např. na http://www.moliklub.cz/home-cz/cviceni-pri-lehke-inkontinenci/ Určitý faktor dědičnosti je, ale záleží na dalších faktorech, které rozvoj inkontinence podporují - počet porodů, věk, dlouhodobá fyzická námaha, operace v malé pánvi...)


Kika
Dobrý de,

mám 3m dítě, porod vaginální. po porodu jsem pociťovala při běhu inkontinenci, postupně se zlepšila, nyní ji vnímám silně při skocích přes švihadlo. Za jak dlouho při poctivém cvičení je možné zlepšení stavu/ lze doporučit nějaký doplněk stravy? je možné, že by inkontinence zcela zmizella? Jak dlouho trvá po porodu návrat těla do původního stavu? děkuji K.
Václav Hynek

Dobrý den. 


Při poctivém a správném cvičení (1xD 20-30 min) se dá efekt očekávat po 3-6 měsících. Většinou se stav zlepší, ale ne vždy zcela do normálu. Jako volně prodejný doplněk se dá doporučit Incovenal Comfort. Pokud by únik přetrvával, a nutil vás pravidelně používat inkontinentní pomůcky (např. vložka na cvičení), vhodné navštívit urologa či gynekolga (dá se řešit operací). 


glorie
Dobrý den pane doktore,

je normální, že když partner při sexu přiráží, mám pocity, že musím na malou? Měla bych to nějak řešit?
Václav Hynek

Dobrý den. 


Pokud jsou tyto potíže pouze při styku (časté nucení) tak řešit netřeba. Doporučuji se před stykem vymočit, aby byl prázdný m.m. Pokud by byl pocit častého nucení i mimo styk - vhodné vyhledat urologa či gynekologa.