Uvolněte se, prosím - a zhubnete!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Dámy, které chtějí zhubnout, by se neměly nervovat s všemožnými dietami a raději by se měly naučit relaxovat. Dvouletá studie novozélandských vědců ukázala, že ženy, které se věnovaly józe a meditaci, zhubly a novou váhu si udržely.

Těm, které se soustředily na hubnutí a cvičení, se to nepodařilo. "Uvolněné" ženy byly na konci dvouletého pozorování také obecně vzato šťastnější a zdravější.

Odborníci se domnívají, že snížení stresu vede k tomu, že lidé přestávají mít chuť na tučné či sladké jídlo.
Tým z University of Otago na Novém Zélandu rozdělil 225 obézních žen do tří skupin.

Jak uvádí list Daily Mail, první skupina se věnovala józe, meditaci a pozitivní vizualizaci. Druhá skupina se soustředila na cvičení a správnou výživu, třetí skupina pouze dostávala informace o správných stravovacích návycích poštou.

Spoluautorka studie doktorka Caroline Horwathová tvrdí, že všem třem skupinám žen se podařilo během trvání studie neztloustnout. Zdaleka nejlepších výsledků ale dosáhla první skupina - ženy, které se věnovaly relaxaci, zhubly v průměru o 2,5 kg.

"Po dvou letech se ukázalo, že tyto ženy byly jediné, které dosáhly zlepšení psychického i fyzického stavu a tento stav si udržely. Tyto výsledky jsou povzbuzující, zvláště když přihlédneme k tomu, jak omezený úspěch mají tradiční diety," dodává doktorka Horwathová.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…