Úžasné šípky: Chrání sliznice i mírní kašel (a recept na jednoduchý džem)

Úžasné šípky: Chrání sliznice i mírní kašel (a recept na jednoduchý džem)

Šípky patří mezi nejzdravější plody podzimu, obsahují nejen megadávky vitamínu C a i celou řadu dalších zdraví prospěšných látek.

Zatímco naše babičky a prababičky si „šípkovou sezónu“ nemohly nechat ujít, my si raději šípkovou marmeládu i čaj koupíme a v lékárně si připlatíme za vitamín C s pěkným obrázkem šípků – prý obsažených v těch malých tobolkách. Naši předkové z šípků připravovali víno, sirup, marmeládu i omáčku. Šípky se samozřejmě sušily také na čaj, který v zimě pomáhal v boji proti nachlazení.

ABCda šípkových vitamínů

Šípky jsou známé svým velmi vysokým obsahem mimořádně stabilního vitamínu C, kterého je v plodech růže šípkové v průměru dvakrát tolik, než je v oblíbených citrusových plodech. Milovníky šípků potěší i vysoký obsah provitamínu A, dále vitamínů P, K, B1 a B2. V semenech šípků pak najdeme cenný vitamín E. Ten lze v jeho přirozené formě získat ze zastudena lisovaného šípkového oleje, který se skvěle uplatňuje při péči o pleť.

Nicméně v šípkách najdeme vedle vitamínů i řadu pro zdraví nepostradatelných minerálů. Mezi nejvíce zastoupenými jsmenujme vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, síru a také sodík. Kromě známých vitamínů a minerálů obsahují šípky i méně známe antioxidanty zvané katechiny a velké množství tříslovin s protibakteriálními a protivirovými účinky. Opomenout bychom neměli ani slizovité látky, které urychlují hojení zánětem postižených sliznic a mírní dráždění ke kašli (např. sliznice hltanu, hrtanu nebo i trávicího ústrojí).

Proč potřebujeme vitamín C

Vitamín C, kterého šípky obsahují nebývalé množství, se účastní tvorby některých protilátek (imunoglobulinů) a ovlivňuje aktivitu bílých krvinek – disponuje tedy značným vlivem na celkovou obranyschopnost organismu. Vitamín C navíc chrání buňky před poškozením nebezpečnými volnými radikály a je nezbytný pro syntézu kolagenu nepostradatelného pro cévy, šlachy, vazy a kosti. „Céčko“ dále podmiňuje vstřebávání železa a ovlivňuje tvorbu některých hormonů.

Mnohé potěší i schopností napomáhat odbourávat „zlý“ cholesterol. Obsah vitamínu C ve zralých šípkách je velmi vysoký, sušením i vařením se samozřejmě jeho množství výrazně eliminuje, nicméně i přes tento úbytek je množství zbylého vitamínu C nutričně významné. Nutno podotknout, že léčivé látky v šípku působí jako komplex, nelze poukazovat pouze na přítomný vitamín C.

Další šípkové benefity

V souladu s nejnovějšími výživovými trendy, které kladou důraz na konzumaci lokálních potravin, je dalším „šípkovým benefitem“ jejich tradičně český původ a sezónnost. Dle odborné literatury je dokonce doloženo, že se u nás šípky sbíraly již v neolitu! Pro organismus středoevropana tedy nejsou šípky ničím novým či exotickým – naopak.

Rady a tipy pro sběr, sušení a skladování

  1. Šípky trhejte na konci září a během října v době plné zralosti. Šípky k sušení rozhodně nenecháme „přejít mrazem“.
  1. Před sušením šípků na čaj plod rukou rozmáčkněte, aby pukl, lépe se pak suší.
  1. Šípky sušte v tenké vrstvě, nejlépe v sušičce při teplotě 60 stupňů. Možné je i sušení na plechu na topení.
  1. Některým sběračům se osvědčuje sušené plody nadrtit a přesypat do sklenice s víkem. Sklenicí se pak třese tak dlouho, až se chloupky a semínka shluknou do chomáčů a dají se vybrat.
  1. Pokud se vám nedaří čaj přecedit tak, aby byl prostý jakýchkoliv nečistot, použijte papírové kávové filtry.

2 ŠÍPKOVÉ TIPY: Čaj a jednoduchá marmeláda

Šípkový čaj (2 varianty)

Rozdrcené šípky namočíme přes noc do studené vody a necháme macerovat. Před použitím macarát i s plody kratičce pomalu ohříváme (nesmí se vařit) – tento čaj nemá tak intenzivní chuť a vůni, nicméně má více vitamínu C. Druhou možností je macerát i s plody 10 – 15 minut povařit, tepelně nestabilních vitamínů je v něm méně, ale na řadu prospěšných látek krátký var vliv nemá. V obou případech je nutné čaj přecedit přes velmi jemný cedník nebo kávový filtr.

Šípková marmeláda (bez vypeckování!)

POTŘEBUJEME: čerstvé šípky, želírovací cukr dle množství plodů (viz návod na obalu), je-li šípků méně, můžeme přidat oloupané a vykrájené jablko

PŘÍPRAVA: Perfektní čerstvé plody bez zelených stopek („bubáka“ – zbytek okvětí můžeme klidně nechat) lehce podlijeme vodou a dusíme do měkka. Je-li vody i na konci vaření hodně, slijeme ji na čaj, plody rozmačkáme a propasírujeme, směs opět lehce podlijeme a opět propasírujeme. Tekutější protlak dle návodu zahustíme želírovacím cukrem, povaříme a marmeláda je hotová! Skvěle se hodí na perník a linecké pečivo. Jestliže si nepotrpíte na „chemii“ tekutý oslazený protlak pouze zavaříme a máme například skvělou ingredienci do jogurtu.

Doporučujeme

Články odjinud