Uzdravující moc potravin: 6 nejlepších tipů

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

To, co dříve spadalo do kategorie tzv. babských rad, je dnes vědci a odborníky potvrzováno. V léčivou moc potravin věří také Sherry Torkosová, farmaceutka a zároveň autorka kanadské encyklopedie přírodní medicíny. Na běžné nemoci jednoduše doporučuje běžné potraviny. Většinu z nich najdete doma či v obchodech se zdravou výživou.

Uzdravující moc potravin: 6 nejlepších tipů

1. Med

Je nejúčinnější na léčbu kožních ran a popálenin. Tato místa ošetřená medem se hojí prokazatelně rychleji. Navíc med pomáhá i na bolavý krk a kašel. Vědci také vybádali, že jedna dávka pohankového medu dokáže u dětí se zánětem horních dýchacích cest zastavit noční kašel. Tento produkt obsahuje i specifický enzym, který spolu s vodou působí antisepticky.

2. Banány

Možná působí obyčejným dojmem, ale dokážou toho poměrně dost. Jsou známé schopností neutralizovat kyselý obsah žaludku. Chrání tak sliznici žaludku před vředy. Kromě toho se banány používají v případě, že člověka přepadne průjem. To je totiž situace, kdy tělo přichází o důležité ionty, kterých každý banán obsahuje velké množství. Zásobuje nás i draslíkem.

3. Kurkuma

Jak v čínské, tak v indické medicíně je používána pro svůj protizánětlivý účinek k léčbě celé řady obtíží (bolesti zubů, modřiny, menstruační obtíže atd.). Léčivé schopnosti kurkumy jsou připisovány kurkuminu, který je svým účinkem srovnatelný například s ibuprofenem.

4. Hřebíčkový olej

Obsahuje látku zvanou eugenol, která nejenže působí protizánětlivě, ale také antisepticky a ulevuje též od bolestí. Používá se zejména v ústní dutině, kde dokáže ulevit od trápení se zuby a dásněmi. Některé studie dokonce ukazují, že by hřebíčkový olej mohl napomáhat i při zánětech a bolestech kloubů.

5. Brusinky

Jsou populární pro své blahodárné účinky na močový měchýř. Dnes se používají v prevenci zubního kazu a onemocnění dásní. Jejich účinek tkví v tom, že brání bakteriím, aby přilnuly k povrchu zubů a dásní.

6. Mléko

Pokud jste před spaním dostávali od maminky hrnek teplého mléka, nebylo to vůbec od věci. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem tryptofanu, což je aminokyselina, kterou si naše tělo dovede přeměnit na melatonin a serotonin. Obě látky pak pomáhají navodit spánek.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.hojeni-ran.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Včera | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…