Uzdravující moc potravin: 6 nejlepších tipů

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

To, co dříve spadalo do kategorie tzv. babských rad, je dnes vědci a odborníky potvrzováno. V léčivou moc potravin věří také Sherry Torkosová, farmaceutka a zároveň autorka kanadské encyklopedie přírodní medicíny. Na běžné nemoci jednoduše doporučuje běžné potraviny. Většinu z nich najdete doma či v obchodech se zdravou výživou.

Uzdravující moc potravin: 6 nejlepších tipů

1. Med

Je nejúčinnější na léčbu kožních ran a popálenin. Tato místa ošetřená medem se hojí prokazatelně rychleji. Navíc med pomáhá i na bolavý krk a kašel. Vědci také vybádali, že jedna dávka pohankového medu dokáže u dětí se zánětem horních dýchacích cest zastavit noční kašel. Tento produkt obsahuje i specifický enzym, který spolu s vodou působí antisepticky.

2. Banány

Možná působí obyčejným dojmem, ale dokážou toho poměrně dost. Jsou známé schopností neutralizovat kyselý obsah žaludku. Chrání tak sliznici žaludku před vředy. Kromě toho se banány používají v případě, že člověka přepadne průjem. To je totiž situace, kdy tělo přichází o důležité ionty, kterých každý banán obsahuje velké množství. Zásobuje nás i draslíkem.

3. Kurkuma

Jak v čínské, tak v indické medicíně je používána pro svůj protizánětlivý účinek k léčbě celé řady obtíží (bolesti zubů, modřiny, menstruační obtíže atd.). Léčivé schopnosti kurkumy jsou připisovány kurkuminu, který je svým účinkem srovnatelný například s ibuprofenem.

4. Hřebíčkový olej

Obsahuje látku zvanou eugenol, která nejenže působí protizánětlivě, ale také antisepticky a ulevuje též od bolestí. Používá se zejména v ústní dutině, kde dokáže ulevit od trápení se zuby a dásněmi. Některé studie dokonce ukazují, že by hřebíčkový olej mohl napomáhat i při zánětech a bolestech kloubů.

5. Brusinky

Jsou populární pro své blahodárné účinky na močový měchýř. Dnes se používají v prevenci zubního kazu a onemocnění dásní. Jejich účinek tkví v tom, že brání bakteriím, aby přilnuly k povrchu zubů a dásní.

6. Mléko

Pokud jste před spaním dostávali od maminky hrnek teplého mléka, nebylo to vůbec od věci. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem tryptofanu, což je aminokyselina, kterou si naše tělo dovede přeměnit na melatonin a serotonin. Obě látky pak pomáhají navodit spánek.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.hojeni-ran.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Nejčastější chyby v péči o vlasy: Děláte je také?

Nejčastější chyby v péči o vlasy: Děláte je také?

Dnes | Naše babičky si myly vlasy párkrát do roka, dnes tak řada z nás činí téměř denně, přitom se bojíme,…

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Včera | Tradiční bábovka neodmyslitelně patří k svátečnímu stolu. Milují ji děti, pochutnají si na ní i…

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

22. 2. | Jste to, co jíte – to platí opravdu beze zbytku. Jídlo ovlivňuje naši chemickou rovnováhu, a tím…

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

21. 2. | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…