Uzdravující moc potravin: 6 nejlepších tipů

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

To, co dříve spadalo do kategorie tzv. babských rad, je dnes vědci a odborníky potvrzováno. V léčivou moc potravin věří také Sherry Torkosová, farmaceutka a zároveň autorka kanadské encyklopedie přírodní medicíny. Na běžné nemoci jednoduše doporučuje běžné potraviny. Většinu z nich najdete doma či v obchodech se zdravou výživou.

Uzdravující moc potravin: 6 nejlepších tipů

1. Med

Je nejúčinnější na léčbu kožních ran a popálenin. Tato místa ošetřená medem se hojí prokazatelně rychleji. Navíc med pomáhá i na bolavý krk a kašel. Vědci také vybádali, že jedna dávka pohankového medu dokáže u dětí se zánětem horních dýchacích cest zastavit noční kašel. Tento produkt obsahuje i specifický enzym, který spolu s vodou působí antisepticky.

2. Banány

Možná působí obyčejným dojmem, ale dokážou toho poměrně dost. Jsou známé schopností neutralizovat kyselý obsah žaludku. Chrání tak sliznici žaludku před vředy. Kromě toho se banány používají v případě, že člověka přepadne průjem. To je totiž situace, kdy tělo přichází o důležité ionty, kterých každý banán obsahuje velké množství. Zásobuje nás i draslíkem.

3. Kurkuma

Jak v čínské, tak v indické medicíně je používána pro svůj protizánětlivý účinek k léčbě celé řady obtíží (bolesti zubů, modřiny, menstruační obtíže atd.). Léčivé schopnosti kurkumy jsou připisovány kurkuminu, který je svým účinkem srovnatelný například s ibuprofenem.

4. Hřebíčkový olej

Obsahuje látku zvanou eugenol, která nejenže působí protizánětlivě, ale také antisepticky a ulevuje též od bolestí. Používá se zejména v ústní dutině, kde dokáže ulevit od trápení se zuby a dásněmi. Některé studie dokonce ukazují, že by hřebíčkový olej mohl napomáhat i při zánětech a bolestech kloubů.

5. Brusinky

Jsou populární pro své blahodárné účinky na močový měchýř. Dnes se používají v prevenci zubního kazu a onemocnění dásní. Jejich účinek tkví v tom, že brání bakteriím, aby přilnuly k povrchu zubů a dásní.

6. Mléko

Pokud jste před spaním dostávali od maminky hrnek teplého mléka, nebylo to vůbec od věci. Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem tryptofanu, což je aminokyselina, kterou si naše tělo dovede přeměnit na melatonin a serotonin. Obě látky pak pomáhají navodit spánek.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.hojeni-ran.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Včera | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Včera | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

23. 2. | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…