Úzkost po kávě způsobují geny

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Velké procento populace si každodenně dopřeje minimálně jeden šálek kávy. Mnozí tento lahodný mok konzumují i přesto, že jim způsobuje nepříjemné stavy úzkosti, nebo po něm bývají nervózní.

„Přehnané nervové podráždění, způsobené kofeinem, pozorujeme u lidí, jejichž genetická výbava obsahuje určité varianty genů, které jiní lidé nemají,“ říká vedoucí výzkumu, který vypracovali vědci z univerzit v Chicagu, Mnichově a Würzburgu.

Káva je oblíbeným nápojem především kvůli kofeinu, který zvyšuje krevní tlak a činnost srdce. „Testovali jsme devadesát čtyři dobrovolníků, kteří v civilním životě konzumují kávu jen výjimečně. Byly jim podávány přesně stanovené dávky kofeinu a posléze jsme u nich měřili fyziologické reakce a pozorovali změny nálady. Ze vzorků krve jsme pak izolovali genetickou informaci a snažili se objevit geny produkující bílkoviny, zvané adenosin receptory,“ popisuje průběh výzkumů jeden z mnichovských genetiků.

Vědci zjistili, že ve skupině se objevily osoby se čtyřmi různými formami genů. Ty, u kterých se vyskytovaly dvě specifické podoby genu, byly mnohem více náchylné k výskytu úzkosti, než osoby s jinými variantami.

Shrnuto: pokud má na vás káva kromě pozitivních i jiné, méně příjemné účinky, vězte, že jste tuto „dispozici“ zdědili po předcích. Praktická rada je však jediná: udržte svou vášeň pro kávu, považovanou za vůbec nejměkčí drogu, pod kontrolou. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 1
tak to mám štestí!!! andílek 11. 2. 2003 | 16:22

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Včera | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…