Úzkost po kávě způsobují geny

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Velké procento populace si každodenně dopřeje minimálně jeden šálek kávy. Mnozí tento lahodný mok konzumují i přesto, že jim způsobuje nepříjemné stavy úzkosti, nebo po něm bývají nervózní.

„Přehnané nervové podráždění, způsobené kofeinem, pozorujeme u lidí, jejichž genetická výbava obsahuje určité varianty genů, které jiní lidé nemají,“ říká vedoucí výzkumu, který vypracovali vědci z univerzit v Chicagu, Mnichově a Würzburgu.

Káva je oblíbeným nápojem především kvůli kofeinu, který zvyšuje krevní tlak a činnost srdce. „Testovali jsme devadesát čtyři dobrovolníků, kteří v civilním životě konzumují kávu jen výjimečně. Byly jim podávány přesně stanovené dávky kofeinu a posléze jsme u nich měřili fyziologické reakce a pozorovali změny nálady. Ze vzorků krve jsme pak izolovali genetickou informaci a snažili se objevit geny produkující bílkoviny, zvané adenosin receptory,“ popisuje průběh výzkumů jeden z mnichovských genetiků.

Vědci zjistili, že ve skupině se objevily osoby se čtyřmi různými formami genů. Ty, u kterých se vyskytovaly dvě specifické podoby genu, byly mnohem více náchylné k výskytu úzkosti, než osoby s jinými variantami.

Shrnuto: pokud má na vás káva kromě pozitivních i jiné, méně příjemné účinky, vězte, že jste tuto „dispozici“ zdědili po předcích. Praktická rada je však jediná: udržte svou vášeň pro kávu, považovanou za vůbec nejměkčí drogu, pod kontrolou. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 1
tak to mám štestí!!! andílek 11. 2. 2003 | 16:22

Další články z rubriky

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Dnes | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…