V čem je tzv. chytrá houba unikátní?

V čem je tzv. chytrá houba unikátní?

Znáte chytrou houbu? Před nedávnem jsme vám představili její unikátní vlastnosti. O jejích účincích mluví zástupce primáře na Oddělení klinické mikrobiologie v Krajské nemocnici v Pardubicích.

Jedinečnost Pythium oligandrum je v jejím způsobu života. Během svého vývoje se specializovala na požírání ostatních mikroskopických hub, a to tak dokonale, že ji už nic jiného nezajímá. V přírodě existuje asi 3000 dalších houbových predátorů, tedy mikroskopických hub, které se jsou schopny živit jinými houbami, ale současně také nepohrdnou ani rostlinami, hmyzem nebo jinou živočišnou tkání. To u chytré houby nehrozí.

Tato křehká houbička současně produkuje ohromné množství různých fermentů a enzymů, které jí z větší části slouží pro usnadnění vniknutí do buněk napadené „příbuzné“. Žádná z produkovaných látek není toxická ani alergizující, což prokázaly toxikologické testy a z medicínského hlediska má jmenovaný komplex enzymů mírné protizánětlivé účinky a působí také zábranu růstu celé řady patogenních mikroorganismů.

V čem se odlišuje její působení od jiných přípravků na léčbu mykóz?

Základní odlišností je to, že se jedná o živý organismus, nikoli o chemickou látku. Boj s cizorodou mikroskopickou houbou, která napadla kůži, nebo kožní struktury, tak probíhá na zcela jiné úrovni. Chemická látka, v tomto případě některé z antimykotik, se zaměřuje na určité vazebné struktury v buňce parazitické houby, ty blokuje a tato houba buď zahyne, nebo jenom zastaví růst a zmizí buď s obnovou kůže, nebo ji zlikviduje imunitní systém. Parazitická houba se však působení chemické látky může bránit tím, že buď změní, nebo uzavře cesty vstupu antimykotika do své buňky, a nebo vytvoří biologickou pumpu, které vnikající látku vypuzuje z buňky ven. A v tom nejhorším případě si pak parazitická houba může k určitému léku vytvořit naprostou rezistenci.

V případě chytré houby jde v podstatě o boj dvou jedinců na život a na smrt a v tomto případě si parazitická houba nemůže vytvořit jakoukoli stálejší ochranu. Dá se to připodobnit ke kočce a myši. Napadená houba sice může použít některý z biologických triků, kterým je například obětování určité části svých vláken zablokováním mezibuněčných přepážek a snaha odrůstat volným směrem. To může připomínat ještěrku a její ocásek. Chytrá houba však má prostředky k překonávání takovéto bariéry a pokaždé si najde cestu, jak se ke své potravě dostat.

Jsou výsledky jejího působení stále, resp. má její použití i preventivní účinky?

Výsledek působení chytré houby na parazitické plísně je obdobný jako u chemických látek. Pokud byla léčba úspěšná, byla mykóza zastavena a došlo k uzdravení. Je vak mnoho faktorů, které umožňují mikroskopickým houbám napadat naši kůži nebo nehty, takže samotné odléčení jak antimykotikem, tak aplikacemi chytré houby není nic stálého. Jinými slovy, uzdravení se z mykotické infekce ještě neznamená, že nemůžeme na stejném místě onemocnět znovu.

Pokud jde o možnosti prevence takového onemocnění, zvláště na nohách, je používání chytré houby tou nejlepší volbou. Kromě toho, že má na kůži ozdravný vliv, tak je také netoxická, nealergizující, bez nežádoucích i vedlejších účinků, nedá se předávkovat a může ji použít prakticky každý. Od kojence až po seniora a aplikace je možné také kdykoli opakovat.

Díky dlouhodobému sledování skupiny osob používajících chytrou houbu jako prevenci návratu meziprstní mykózy dolních končetin mohu konstatovat, že při pravidelných aplikacích jednou za 4-6 týdnů byli všichni sledovaní prakticky bez potíží. A to někteří z nich mívali akutní mykózu meziprstí i pětkrát do roka.

Autorem odpovědí je MUDr. Karel Mencl, CSc. - zástupce primáře na Oddělení klinické mikrobiologie v Krajské nemocnici v Pardubicích.

Článek o chytré houbě čtěte také zde



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud