V našich mozcích číhá zhoubná bílkovina

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Proteinový řetězec, který se vyskytuje ve většině mozkových buněk, byl identifikován jako možný původce rozvoje Parkinsonovy choroby. Pokud výzkum nový objev potvrdí, mohla by léčba této vážné nemoci významně pokročit.


V našich mozcích číhá zhoubná bílkovina






Proteinový řetězec, který se vyskytuje ve většině mozkových buněk, byl identifikován
jako možný původce rozvoje Parkinsonovy choroby. Pokud výzkum nový objev
potvrdí, mohla by léčba této vážné nemoci významně pokročit. „V laboratorních
podmínkách jsme zjistili, že když se v mozku obsažená bílkovina alfa-synuclein
kombinuje s domapinem z nervových buněk, může spustit nebezpečnou reakci,
při níž vznikají toxické kyslíkové molekuly, které zabíjejí nervové buňky,“
vysvětluje vedoucí výzkumného týmu doktor Bruce Yanker z Harvardské fakulty
medicíny.



„Díky tomu, že lze tyto procesy, které probíhají v mozku pacientů, simulovat
laboratorně, mohou vědci snáze objevit postup úspěšné léčby. Zároveň nás
to ale vede k debatě o správném využívání dopaminu při léčbě Parkinsonovy
choroby, jenž může nemoc při dlouhodobém užívání spíše zhoršovat než léčit,“
dodává Yanker.

Parkinsonovou chorobou trpí miliony Evropanů. Nemoc způsobuje svalové
záškuby a poškozuje mozek. Mezi slavné osobnosti trpící touto nevyléčitelnou
nemocí patří slavný boxer Muhammad Ali, herec Michael J. Fox a také papež
Jan Pavel II.(Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…