V objetí paprsků. Pravidla opalování u moře, ve městě i na horách.

V objetí paprsků. Pravidla opalování u moře, ve městě i na horách.

Vitamin D je pro naše tělo nezbytný, ale přijímat sluneční paprsky umí málokdo. Jaká jsou pravidla opalování u moře, ve městě nebo na horách? Co si pořídit, abychom si z dovolené dovezli jako suvenýr krásně opálenou pokožku?

Léto s sebou přináší relax a dobrou náladu, vždyť je to období dovolených… Těšíte se na to, jak se budete brouzdat ve sluncem vyhřátém písku na pláži nebo osedláte horské kolo a vyrazíte za prázdninovými zážitky? A milujete opálenou kůži v barvě bronzu, pro kterou jste ochotní ležet na sluníčku celé hodiny? Užívejte si hřejivých slunečních paprsků, ale nezapomínejte na tu správnou ochranu. Ať se vydáte na pláž v Barceloně, na pobřeží Kréty, městské koupaliště, jezero, nebo do hor, je nutné kůži chránit moderními opalovacími přípravky a oděvem.

Zrádná voda i mraky

Milujete koupání v rybníce, veslování na řece, pohupování na vlnách na nafukovačce nebo osvěžující tempa v průzračné vodě lomu či jezera? Pozor, voda může být při pobytu na slunci zrádná… Od hladiny se paprsky odrážejí a nachytáte takhle mnohem více nebezpečného záření než na lehátku uprostřed zahrady.

Druhý faktor, který může vést ke spálené pokožce, se skrývá v mracích. Sluneční záření si najde cestu k vaší kůži i skrz ně, a to i tehdy, pokud se ukrýváte ve stínu. V mracích se světlo rozptyluje a dopadá na vaši pokožku, aniž byste cítili ostré píchání. I když si užíváte polední siestu pod korunami stromů a klimbáte v jejich chladivém stínu, měla by mít vaše kůže ochranu v podobě opalovacích krémů nebo přes sebe přehoďte aspoň lehkou látku.

Triky pro vodmily

Pokud se za pravého poledne toužíte ochladit ve vodě, nasaďte na hlavu klobouk a na oči brýle s kvalitním slunečním filtrem. Ramena promazávejte každé dvě hodiny voděodolným krémem se SPF 30 či 50.

Při sjíždění řek se raději navlékněte do trička a hlavu chraňte proti přímému záření slunce. Na loďce nachytáte 6 % záření, což je ovšem méně než ve vodě, kterou projde až 40 % slunečního záření do půl metru pod hladinou. Pozor, i kapičky vody na vaší kůži poté, co se vynoříte z vody, k sobě přitahují paprsky (těmi kapičkami může být i váš pot). Raději se utřete nejdříve do sucha. Opatrní buďte i na plážích s pískem, který má také funkci zrcadla, od něhož se paprsky zpětně odrážejí.

Jak na horské slunce

Ve výškách možná míváte mylně pocit, že je chladněji, a proto vám nehrozí spáleniny… To je nebezpečný omyl. Do hor vyrážejte jen s tou nejvyšší ochranou slunečními filtry. Slunce na kopcích je mnohem zrádnější než to u vody. Tady jste blíž k tenké vrstvě atmosféry a ve výšce 1500 metrů nad mořem je intenzita záření asi o 20 % vyšší než u hladiny moře. Před výletem pořádně namažte odkryté části těla krémem s nejvyšším ochranným faktorem – SPF 50+.

Do batůžku přibalte praktickou tyčinku s nejvyšším ochranným faktorem a průběžně promazávejte vystouplé části obličeje, jako jsou nos, rty, lícní kosti a uši. Jedná se o takzvané sluneční terasy, kam dopadají paprsky a které se nejčastěji spálí. Často se zapomíná na zátylek, kde jsou pak spáleniny velmi bolestivé. I na horách se večer postarejte o regeneraci pleti hydratačním krémem. Vrátíte jí ztracenou vláčnost, zklidníte podráždění od slunce a zvýšíte její odolnost.

Pokud jste přece jenom ochranu zanedbali a nos nebo čelo svítí jako červená na semaforu a pálí, naneste na postižená místa chladivou pěnu s panthenolem a vitaminy A, E, F, které ještě mohou pokožku regenerovat a zvýšit její odolnost. „Vitaminy C, E, karotenoidy a polyfenoly nemají sice přímo ochranný faktor, ale chrání jednotlivé buňky před poškozením a v důsledku i před pozdějším vznikem nádoru,“ upozorňuje doktorka Arenbergerová.

Pouliční faktor

Ve městě vás proti spáleninám chrání budovy a někdy i smog. Na cestu do práce si vystačíte s krémem s ochranným faktorem 15 nebo 20, tzv. street faktorem. Nezapomeňte namazat krk a dekolt v letních šatech, aby zbytečně nestárl vlivem záření.

Téměř každý denní krém nebo BB krém obsahuje dostatečnou ochranu filtry do prostředí letního města. Pokud si chcete při plném slunci užívat procházky po památkách, posedět na náplavce řeky nebo poobědvat na zahrádkách, budete potřebovat ochranu vyšší. Zvolte si klidně i tu nejvyšší – SPF 30 nebo 50+, ať si kvůli spáleninám nepokazíte dovolenou.

Stres ze slunce

Letní dny jsou sice plné pohody a podle průzkumů si připadáme krásnější, než je tomu po celý rok. Když to s opalováním přeháníme, snižuje se imunita kůže pod náporem oxidativního stresu volného kyslíku, promění se ve volný radikál a poškozuje buňky. A to je právě důvod, proč se může rozvinout nebezpečné onemocnění kůže anebo zrychlit její stárnutí.

Chceme­li se těšit z blahodárných účinků slunce, musíme těmto negativním iniciátorům předcházet a je nutné zvolit vysokou ochranu systémem kvalitního odfiltrování proti UVA a UVB záření na povrchu, ale i uvnitř kožních buněk. Vyhnete se třeba oparům nebo alergickým reakcím, které vznikají na pokožce stresované ze slunce. Znamená to, že naše pokožka potřebuje mazat, mazat a zase mazat. Přípravky natírejte na kůži 20 minut před odchodem na pláž. Tento čas je nezbytný pro to, aby se solární filtry rozprostřely rovnoměrně v kůži. Vrstvu opalováku obnovujte každé dvě hodiny a po každé koupeli.

Správná volba

Záleží především na tom, kolik máte přirozeného pigmentu. Pokud je pleť světlá a máte rezavé vlasy, jste takzvaně keltský typ, který se nikdy neopálí dohněda, jen dočervena. Červený odstín na kůži ale už signalizuje spáleniny. Tento typ by se měl před sluncem vždy chránit krémem s vysokým SPF 50+ nebo oblečením. U moře se lze zahalit do speciálního plážového oblečení, které blokuje až 98 % UVA a UVB spektra slunečního světla. Pokud se navlíknete do trička – bílé bavlněné vás ochrání faktorem 10, seprané černé bavlněné tričko faktorem 20. Druhý typ je ten, který se často spálí, ale má schopnost se opálit.

Třetí typ se spálí pouze při vystavení intenzivnímu slunečnímu záření. Při extrémním vystavení se slunci je potřeba, aby všechny tyto takzvané fototypy používaly nejvyšší ochranu SPF 50+. Pokud slunce tolik nepálí, mohou kromě nejsvětlejších typů používat střední a nižší ochranu – SPF 30 anebo SPF 20. Krémy by měly obsahovat kvalitní světlostabilní filtry, které vás spolehlivě ochrání proti slunečnímu světlu, jež dopraví na zemský povrch převážně UVA a UVB záření.

Víte, že UVB záření má kratší vlnovou délku, tedy nižší energii a mělčí průnik do kůže, ale závažnější biologické účinky? UVA záření proniká do hloubky kůže a působí její předčasné stárnutí, zatímco UVB záření je odpovědné za spáleniny. Můžete se setkat i s UVC zářením, ale jen minimálně, díky své malé energii je pohlcováno v atmosféře. Nicméně pozor na ztenčenou ozonovou díru.

Sluneční bodyguardi

Obecně vysokou kvalitu mají opalovací přípravky z lékárny. Rozhoduje kvalita slunečních filtrů. Fungují buď na chemickém, nebo fyzikálním základě. V minerální ochraně se používá oxid zinku nebo titanu.

Jedná se o rozemletý prášek, který je přimíchán do krémové nebo jiné báze a vytvoří na kůži jemný ochranný film, který odráží ultrafialové záření. Tento ochranný film nám díky své viditelnosti signalizuje, zda je naše kůže stále ještě účinně ošetřena.

U moderních přípravků, u kterých se bere ohled na kosmetický komfort, už nemusí být tyto fyzikální faktory ani viditelné. Chemické faktory proti UV záření fungují na principu pohlcování ultrafialového záření, jehož energie se díky chemické reakci přeměňuje na neškodné teplo. Moderní ochranné prostředky s vysokým ochranným faktorem používají obvykle kombinaci obou typů uvedených látek. Na jedno namazání spotřebujete 40 mg na celé tělo. Kvalitní a důvěryhodný přípravek má podle předpisů na lahvičce označení UVA, které je umístěno v kroužku.

Děti vs. slunce

Ratolesti by se měly před paprsky chránit oblečením, nezbytná je také pokrývka hlavy a sluneční brýle. Nutné je používat vysoký ochranný faktor. Děti ještě nemají zcela vyvinuté obranné schopnosti kůže, jsou proto náchylnější na spálení a to pak může mít do budoucna špatný vliv na zdravý vývoj pokožky. Proto by se neměly pohybovat na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou. Děti do jednoho roku se nemají slunci vystavovat vůbec.

Klepněte pro větší obrázek

Bez ochrany proti sluníčku ani ránu!

  • V poslední době i v našich zeměpisných šířkách vzrostlo UV záření na hodnotu 9,5 z 11stupňové číselné škály.
  • Víte, že nejen mozek, ale i naše kůže má dlouhodobou paměť ? Zranění ve formě spálenin v dětství se vymstí v horším případě i třeba až za dvacet let ve formě zhoubného nádoru.
  • Právě teď se ve velkém začíná projevovat móda opalování ze 70. let minulého století. Tehdy se začínalo cestovat do exotických destinací, lidé ze západních zemí nachytávali bronz v lokalitách pro kůži Středoevropanů naprosto nevhodných.
  • „Po dvaceti letech od vzniku tohoto módního trendu objevujeme výrazné zvýšení počtu pacientů s rakovinou kůže,“ poukazuje dermatoložka z nemocnice Královské Vinohrady v Praze, Monika Arenbergerová. „Zatímco dříve se výskyt melanomů týkal hlavně starší generace, dnes zasahuje i mladší ročníky do 40 let,“ dodává.
  • „U žen melanom nejčastěji objevujeme na dolních končetinách a u mužů jej nacházíme na trupu, což zřejmě souvisí s oblékáním v letních měsících,“ upozorňuje dermatoložka.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud