V pase by člověk neměl mít víc než polovinu své výšky, jinak umře předčasně

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Kdo má v pase více než polovinu své výšky, měl by se zamyslet nad svým životním stylem a rychle a radikálně ho změnit tak, aby zhubnul a žil zdravěji. Londýnští vědci zjistili, že jedinci mající v pase více než polovinu své výšky totiž umírají předčasně. A to až o dvacet let.

V pase by člověk neměl mít víc než polovinu své výšky, jinak umře předčasně

„Klíčem k dlouhému životu je mít v pase méně než polovinu své výšky,“ tvrdí vědci ze City University London.

Co to znamená? Že žena s průměrnou výškou 170 centimetrů by měla mít v pase maximálně pětaosmdesát centimetrů a tedy konfekční velikost čtyřiačtyřicet nebo menší. A třeba muž s výškou 180 centimetrů by neměl mít v pase nikdy více než devadesát centimetrů, tedy konfekční velikost dvaapadesát a méně.

„Lidé, kteří dovolí, aby se jim v pase nahromadily nadbytečné tukové zásoby, mohou zredukovat délku svého života až o dvacet let,“ tvrdí autoři z Londýna.

„Udržujte si obvod pasu na méně než polovině své výšky. Lidé žijí ve falešné naději, když se řídí indexem BMI. Ten nic nevypovídá o tom, jak jsou ohroženi na zdraví a životě nadbytečným tukem v pase,“ tvrdí doktorka Margaret Ashwellová.

Index BMI vypočítává průměrnou hmotnost v poměru k výšce postavy. Jenže i osoby jinak docela štíhlé mohou mít příliš tuku na břiše. Hodnota BMI hovoří o normální postavě, ale dotyčný je vysoce ohrožen civilizačními chorobami a zkracuje se mu tím život. Naopak jedinec, který je horou svalů, může mít útlý pas a přitom vysokou hodnotu BMI.

Lékaři vědí už několik let, že BMI při určování rizika nemocí a předčasného úmrtí není vhodným ukazatelem. A že nejdůležitější při určování míry zdravotního rizika je právě měření množství tuku v oblasti břicha a pasu.

Data britských vědců se opírají o dvacetileté sledování. „Naše důkazy jsou tak průkazné a tak věrohodné, že bychom si měli okamžitě všichni změřit pas a začít s tím něco dělat,“ varují autoři z Londýna.

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…