V pase by člověk neměl mít víc než polovinu své výšky, jinak umře předčasně

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Kdo má v pase více než polovinu své výšky, měl by se zamyslet nad svým životním stylem a rychle a radikálně ho změnit tak, aby zhubnul a žil zdravěji. Londýnští vědci zjistili, že jedinci mající v pase více než polovinu své výšky totiž umírají předčasně. A to až o dvacet let.

V pase by člověk neměl mít víc než polovinu své výšky, jinak umře předčasně

„Klíčem k dlouhému životu je mít v pase méně než polovinu své výšky,“ tvrdí vědci ze City University London.

Co to znamená? Že žena s průměrnou výškou 170 centimetrů by měla mít v pase maximálně pětaosmdesát centimetrů a tedy konfekční velikost čtyřiačtyřicet nebo menší. A třeba muž s výškou 180 centimetrů by neměl mít v pase nikdy více než devadesát centimetrů, tedy konfekční velikost dvaapadesát a méně.

„Lidé, kteří dovolí, aby se jim v pase nahromadily nadbytečné tukové zásoby, mohou zredukovat délku svého života až o dvacet let,“ tvrdí autoři z Londýna.

„Udržujte si obvod pasu na méně než polovině své výšky. Lidé žijí ve falešné naději, když se řídí indexem BMI. Ten nic nevypovídá o tom, jak jsou ohroženi na zdraví a životě nadbytečným tukem v pase,“ tvrdí doktorka Margaret Ashwellová.

Index BMI vypočítává průměrnou hmotnost v poměru k výšce postavy. Jenže i osoby jinak docela štíhlé mohou mít příliš tuku na břiše. Hodnota BMI hovoří o normální postavě, ale dotyčný je vysoce ohrožen civilizačními chorobami a zkracuje se mu tím život. Naopak jedinec, který je horou svalů, může mít útlý pas a přitom vysokou hodnotu BMI.

Lékaři vědí už několik let, že BMI při určování rizika nemocí a předčasného úmrtí není vhodným ukazatelem. A že nejdůležitější při určování míry zdravotního rizika je právě měření množství tuku v oblasti břicha a pasu.

Data britských vědců se opírají o dvacetileté sledování. „Naše důkazy jsou tak průkazné a tak věrohodné, že bychom si měli okamžitě všichni změřit pas a začít s tím něco dělat,“ varují autoři z Londýna.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…