V pase by člověk neměl mít víc než polovinu své výšky, jinak umře předčasně

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Kdo má v pase více než polovinu své výšky, měl by se zamyslet nad svým životním stylem a rychle a radikálně ho změnit tak, aby zhubnul a žil zdravěji. Londýnští vědci zjistili, že jedinci mající v pase více než polovinu své výšky totiž umírají předčasně. A to až o dvacet let.

V pase by člověk neměl mít víc než polovinu své výšky, jinak umře předčasně

„Klíčem k dlouhému životu je mít v pase méně než polovinu své výšky,“ tvrdí vědci ze City University London.

Co to znamená? Že žena s průměrnou výškou 170 centimetrů by měla mít v pase maximálně pětaosmdesát centimetrů a tedy konfekční velikost čtyřiačtyřicet nebo menší. A třeba muž s výškou 180 centimetrů by neměl mít v pase nikdy více než devadesát centimetrů, tedy konfekční velikost dvaapadesát a méně.

„Lidé, kteří dovolí, aby se jim v pase nahromadily nadbytečné tukové zásoby, mohou zredukovat délku svého života až o dvacet let,“ tvrdí autoři z Londýna.

„Udržujte si obvod pasu na méně než polovině své výšky. Lidé žijí ve falešné naději, když se řídí indexem BMI. Ten nic nevypovídá o tom, jak jsou ohroženi na zdraví a životě nadbytečným tukem v pase,“ tvrdí doktorka Margaret Ashwellová.

Index BMI vypočítává průměrnou hmotnost v poměru k výšce postavy. Jenže i osoby jinak docela štíhlé mohou mít příliš tuku na břiše. Hodnota BMI hovoří o normální postavě, ale dotyčný je vysoce ohrožen civilizačními chorobami a zkracuje se mu tím život. Naopak jedinec, který je horou svalů, může mít útlý pas a přitom vysokou hodnotu BMI.

Lékaři vědí už několik let, že BMI při určování rizika nemocí a předčasného úmrtí není vhodným ukazatelem. A že nejdůležitější při určování míry zdravotního rizika je právě měření množství tuku v oblasti břicha a pasu.

Data britských vědců se opírají o dvacetileté sledování. „Naše důkazy jsou tak průkazné a tak věrohodné, že bychom si měli okamžitě všichni změřit pas a začít s tím něco dělat,“ varují autoři z Londýna.

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…