V těhotenství pozor na petržel

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Petržel nechybí snad v žádné zeleninové zahrádce, v kořenáčích na parapetech oken našich kuchyní. Patří mezi nejznámější a nejoblíbenější zeleninu. Petržel je třeba vyloučit z jídelníčku během těhotenství.

V těhotenství pozor na petržel


Petržel nechybí snad v žádné zeleninové zahrádce, v kořenáčích na parapetPetrzelech oken našich kuchyní. Patří mezi nejznámější a nejoblíbenější
zeleninu. Pochází z východní části Středozemí ( Makedonie) a v Evropě
se pěstuje v několika formách, z nichž nejdůležitější je petržel kořenová
s dužnatými vřetenovitými kořeny a petržel listová, poskytující
naň a listy.


Pro farmaceutické a lékařské účely se využívá kořen, který
poskytuje drogu Radix petroselini, má charakteristický aromatický zápach
a ostrou nasládle kořenitou chuň. Obsahuje hlavně silici, jejíž hlavní
složkou je zpravidla apiol nebo myristicin, flavonový glykosid apiin, v
plodech je asi 20 % oleje a naň s listy je bohatým zdrojem vitaminu C.


Silice dráždí ledviny a působí silně močopudně, vyvolává překrvení
sliznic trávicího traktu i dělohy a ve větším množství pocit opojení a
bolesti hlavy. Vzhledem k silným fyziologickým účinkům a toxicitě některých
složek silice nelze doporučit častější užívání větších dávek a
zcela je třeba vyloučit užívání v těhotenství.


Droga se používá jako močopudný prostředek a je součástí
močopudných a urologických čajů a odtučňovací čajoviny. Používá
se i při poruchách trávení ( při nadýmání a střevní kolice), při zánětu
prostaty a při menstruačních potížích. Petrželi se připisují i afrodisiakální
účinky
, vyvolané překrvením sliznic, které způsobují silice. Podobné
účinky jako petržel mají i miřík celer a libeček lékařský.


Autor: Dana Švigová


Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…