V těhotenství pozor na petržel

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Petržel nechybí snad v žádné zeleninové zahrádce, v kořenáčích na parapetech oken našich kuchyní. Patří mezi nejznámější a nejoblíbenější zeleninu. Petržel je třeba vyloučit z jídelníčku během těhotenství.

V těhotenství pozor na petržel


Petržel nechybí snad v žádné zeleninové zahrádce, v kořenáčích na parapetPetrzelech oken našich kuchyní. Patří mezi nejznámější a nejoblíbenější
zeleninu. Pochází z východní části Středozemí ( Makedonie) a v Evropě
se pěstuje v několika formách, z nichž nejdůležitější je petržel kořenová
s dužnatými vřetenovitými kořeny a petržel listová, poskytující
naň a listy.


Pro farmaceutické a lékařské účely se využívá kořen, který
poskytuje drogu Radix petroselini, má charakteristický aromatický zápach
a ostrou nasládle kořenitou chuň. Obsahuje hlavně silici, jejíž hlavní
složkou je zpravidla apiol nebo myristicin, flavonový glykosid apiin, v
plodech je asi 20 % oleje a naň s listy je bohatým zdrojem vitaminu C.


Silice dráždí ledviny a působí silně močopudně, vyvolává překrvení
sliznic trávicího traktu i dělohy a ve větším množství pocit opojení a
bolesti hlavy. Vzhledem k silným fyziologickým účinkům a toxicitě některých
složek silice nelze doporučit častější užívání větších dávek a
zcela je třeba vyloučit užívání v těhotenství.


Droga se používá jako močopudný prostředek a je součástí
močopudných a urologických čajů a odtučňovací čajoviny. Používá
se i při poruchách trávení ( při nadýmání a střevní kolice), při zánětu
prostaty a při menstruačních potížích. Petrželi se připisují i afrodisiakální
účinky
, vyvolané překrvením sliznic, které způsobují silice. Podobné
účinky jako petržel mají i miřík celer a libeček lékařský.


Autor: Dana Švigová


Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…