V zimě volá tělo po tuku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Většinou se to svádí na plavky. Každý rok se po zimě záhadným způsobem srážejí a pouze tvrdé odříkání jídla umožní jejich majiteli, aby se do nich bez problémů znovu vešel. Příčina tohoto úkazu je přitom zcela banálnější. V chladných dnes totiž organismus přímo volá po vydatnější a kaloricky hodnotnější stravě a díky ní utěšeně narůstají i nadbytečná kila.

Příčiny obvyklého letního trápení si vzali na mušku vědci z massachusettské lékařské fakulty. V čele s Yunshengem Maem se rozhodli prozkoumat, jak vlastně jednotlivá roční období ovlivňují příjem potravy a pohybové aktivity. Zapojit se do jejich experimentu se uvolilo 593 osob obojího pohlaví ve věku od 20 do 70 let. Většina z nich trpěla nadváhou.

Univerzitní pracovníci je sledovali po celý rok. Každé tři měsíce aktualizovali získaná data, mezi nimiž pochopitelně nechyběl ani bodymass-index. Součástí závěrečné zprávy byla rovněž analýza tří nepřetržitých čtyřiadvacetihodinových pozorování, pečlivě zaznamenávajících veškeré detaily o zkonzumovaných potravinách a tělesném pohybu jednotlivých účastníků pokusu.

Američtí vědci dospěli k zjištění, že zkoumané osoby přijímaly na podzim denně v průměru o 86 kalorií více než na jaře. Na počátku jara jedly více sacharidů, v zimě dávaly přednost tučným jídlům. Na jaře také byly podstatně aktivnější než v zimě. V průběhu roku jejich váha kolísala v rozmezí půl kilogramu. V chladných měsících dostupovala nejvyšších hodnot. Nejvíce přibírali muži ve středním věku. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…