V zimě volá tělo po tuku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Většinou se to svádí na plavky. Každý rok se po zimě záhadným způsobem srážejí a pouze tvrdé odříkání jídla umožní jejich majiteli, aby se do nich bez problémů znovu vešel. Příčina tohoto úkazu je přitom zcela banálnější. V chladných dnes totiž organismus přímo volá po vydatnější a kaloricky hodnotnější stravě a díky ní utěšeně narůstají i nadbytečná kila.

Příčiny obvyklého letního trápení si vzali na mušku vědci z massachusettské lékařské fakulty. V čele s Yunshengem Maem se rozhodli prozkoumat, jak vlastně jednotlivá roční období ovlivňují příjem potravy a pohybové aktivity. Zapojit se do jejich experimentu se uvolilo 593 osob obojího pohlaví ve věku od 20 do 70 let. Většina z nich trpěla nadváhou.

Univerzitní pracovníci je sledovali po celý rok. Každé tři měsíce aktualizovali získaná data, mezi nimiž pochopitelně nechyběl ani bodymass-index. Součástí závěrečné zprávy byla rovněž analýza tří nepřetržitých čtyřiadvacetihodinových pozorování, pečlivě zaznamenávajících veškeré detaily o zkonzumovaných potravinách a tělesném pohybu jednotlivých účastníků pokusu.

Američtí vědci dospěli k zjištění, že zkoumané osoby přijímaly na podzim denně v průměru o 86 kalorií více než na jaře. Na počátku jara jedly více sacharidů, v zimě dávaly přednost tučným jídlům. Na jaře také byly podstatně aktivnější než v zimě. V průběhu roku jejich váha kolísala v rozmezí půl kilogramu. V chladných měsících dostupovala nejvyšších hodnot. Nejvíce přibírali muži ve středním věku. (Plus)

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…