V zimě volá tělo po tuku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Většinou se to svádí na plavky. Každý rok se po zimě záhadným způsobem srážejí a pouze tvrdé odříkání jídla umožní jejich majiteli, aby se do nich bez problémů znovu vešel. Příčina tohoto úkazu je přitom zcela banálnější. V chladných dnes totiž organismus přímo volá po vydatnější a kaloricky hodnotnější stravě a díky ní utěšeně narůstají i nadbytečná kila.

Příčiny obvyklého letního trápení si vzali na mušku vědci z massachusettské lékařské fakulty. V čele s Yunshengem Maem se rozhodli prozkoumat, jak vlastně jednotlivá roční období ovlivňují příjem potravy a pohybové aktivity. Zapojit se do jejich experimentu se uvolilo 593 osob obojího pohlaví ve věku od 20 do 70 let. Většina z nich trpěla nadváhou.

Univerzitní pracovníci je sledovali po celý rok. Každé tři měsíce aktualizovali získaná data, mezi nimiž pochopitelně nechyběl ani bodymass-index. Součástí závěrečné zprávy byla rovněž analýza tří nepřetržitých čtyřiadvacetihodinových pozorování, pečlivě zaznamenávajících veškeré detaily o zkonzumovaných potravinách a tělesném pohybu jednotlivých účastníků pokusu.

Američtí vědci dospěli k zjištění, že zkoumané osoby přijímaly na podzim denně v průměru o 86 kalorií více než na jaře. Na počátku jara jedly více sacharidů, v zimě dávaly přednost tučným jídlům. Na jaře také byly podstatně aktivnější než v zimě. V průběhu roku jejich váha kolísala v rozmezí půl kilogramu. V chladných měsících dostupovala nejvyšších hodnot. Nejvíce přibírali muži ve středním věku. (Plus)

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

23. 9. | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…