V zimě volá tělo po tuku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Většinou se to svádí na plavky. Každý rok se po zimě záhadným způsobem srážejí a pouze tvrdé odříkání jídla umožní jejich majiteli, aby se do nich bez problémů znovu vešel. Příčina tohoto úkazu je přitom zcela banálnější. V chladných dnes totiž organismus přímo volá po vydatnější a kaloricky hodnotnější stravě a díky ní utěšeně narůstají i nadbytečná kila.

Příčiny obvyklého letního trápení si vzali na mušku vědci z massachusettské lékařské fakulty. V čele s Yunshengem Maem se rozhodli prozkoumat, jak vlastně jednotlivá roční období ovlivňují příjem potravy a pohybové aktivity. Zapojit se do jejich experimentu se uvolilo 593 osob obojího pohlaví ve věku od 20 do 70 let. Většina z nich trpěla nadváhou.

Univerzitní pracovníci je sledovali po celý rok. Každé tři měsíce aktualizovali získaná data, mezi nimiž pochopitelně nechyběl ani bodymass-index. Součástí závěrečné zprávy byla rovněž analýza tří nepřetržitých čtyřiadvacetihodinových pozorování, pečlivě zaznamenávajících veškeré detaily o zkonzumovaných potravinách a tělesném pohybu jednotlivých účastníků pokusu.

Američtí vědci dospěli k zjištění, že zkoumané osoby přijímaly na podzim denně v průměru o 86 kalorií více než na jaře. Na počátku jara jedly více sacharidů, v zimě dávaly přednost tučným jídlům. Na jaře také byly podstatně aktivnější než v zimě. V průběhu roku jejich váha kolísala v rozmezí půl kilogramu. V chladných měsících dostupovala nejvyšších hodnot. Nejvíce přibírali muži ve středním věku. (Plus)

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…