Vakcína proti kouření: science fiction, nebo brzká realita?

Vakcína proti kouření: science fiction, nebo brzká realita?

Snažíte se přestat kouřit, a zatím neúspěšně? Říkáte si, jak jednoduché by bylo, kdyby vám lékař píchl zázračnou injekci a z vás se rázem stali nekuřáci? Dost možná to bude v brzké době běžná praxe.

www.ulekare.cz

Vědci v New Yorku vyvinuli speciální vakcínu pomocí metody genové terapie. Ta umožňuje vznik protilátky pohlcující nikotin dříve, nežli se dostane do mozku. Sami výzkumníci se domnívají, že vyvinuli potencionální očkování proti cigaretové závislosti. Ale nejásejte předčasně. Tento objev byl zatím vyzkoušen pouze u laboratorních myší.

Jak vakcína funguje (zatím jen na myších):

Protikuřácké očkování je založeno na tzv. adenoasociovaných virech. Tyto viry nesou dvě části genetické informace: první umožňuje tvorbu speciální antinikotinové protilátky přímo v těle, druhá zaručuje její umístění do jaterních buněk, tzv. hepatocytů. Výsledkem je, že v játrech vznikne „továrna“ s nepřetržitou produkcí této zázračné protilátky, která vychytává inhalovaný nikotin z krevního řečiště a zabraňuje jeho prostupu do mozku, kde způsobuje závislost.

Myši nekuřačky

Laboratorním hlodavcům stačila jedna dávka vakcíny, aby je ochránila proti vzniku závislosti po celý život. Obdobné očkovací látky byly vytvořeny již dříve, dodávaly však protilátku přímo (netvořila se v těle sama). Efekt byl však krátkodobý a aplikace se musela často opakovat.

Čekání, které se vyplatí

Vědce čeká ještě velmi dlouhá cesta, nežli budou moci tuto novinku vyzkoušet na prvních lidských dobrovolnících. Pevně však věří, že očkování projde úspěšně všemi povinnými testy a mohlo by výrazně pomoci zejména těm, kteří chtějí opravdu přestat kouřit. Po naočkování by totiž kuřáci z nikotinu již nikdy neměli ten „dobrý“ pocit, že jim chutná a potřebují další dávku.

www.ulekare.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Vlaďka Erbová: Moje děti jsou zázrakem! Ve dvaceti bych nevsadila pětník na to, že budu mít jedno, natož dvě

ČTĚTE TAKÉ:
Daniela Šinkorová doplatila na romantiku, teď se konečně vrací do seriálu

Doporučujeme

Články odjinud