Vánoce a alergenové nástrahy

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Zdraví

Rok se s rokem sešel a pro mnohé z vás to mimo jiné znamená odolávání vánočnímu cukroví a jiným nástrahám, které mohou obsahovat to, co nesmíte – alergeny!



Už tak to máte dost těžké. Sledujete obaly potravin, bojíte se najíst v restauraci, nakoupit v pekárně, protože všude na vás mohou čekat stopy něčeho, co vám dělá zle. A teď ještě Vánoce a (nejen) sladké alergenové nástrahy. Ale rozhlédněte se kolem: takové trápení neprožíváte sami.

Potravinovou či „zkříženou“ alergií, jež s jídlem také úzce souvisí, trpí přibližně 4 % světové populace, až 24 % dospělých lidí a nejhůře na tom jsou děti ve věku do 3 let, zde se statistiky pohybují okolo 8 %! Takže hlídat si, co jedí, musí opravdu hodně lidí…

A to mnozí ještě ani netuší, že za tím, že je jim po jídle špatně, stojí třeba právě potravinová alergie! Takže si pamatujte, že už vědět je vítězství, a pojďte si spolu s námi shrnout ta největší nebezpečí.

Potravinová alergie vs. intolerance

Potravinová alergie je podmíněná imunologickou reakcí. Projevuje se ihned, případně za den či dokonce i týden po snědení alergenu. Imunitní systém se začne bránit a vytvářet protilátky, jako je např. histamin. Taková alergie se projevuje v podobě kopřivky nebo pupínků, zduřením jazyka, sliznice jícnu a dýchacími potížemi. Může vyvrcholit až anafylaktickým šokem, při němž je nutné ihned zavolat lékařskou pomoc.

Oproti tomu intolerance nebo také nesnášenlivost je způsobena nedostatkem nebo úplnou absencí látek – enzymů, které mají za úkol štěpit a zpracovávat jednotlivé složky potravy. Mezi ty patří nejčastěji lepek, obsažený především v mouce a výrobcích z nich, nebo laktóza, jež se nachází v mléce, syrovátce, tvarohu apod. Nesnášenlivost se projevuje střevními potížemi, jako je například plynatost, bolesti břicha a průjem. Občas se projevuje nevolností nebo zvracením.

Zachovejte si pestrý jídelníček

Možná víte, že existuje seznam nejznámějších potravinových alergenů. Ale to neznamená, že když někomu „nesedí“ vejce, nebude moci ani ořechy apod. Podstatné je zjistit, co vám nedělá dobře, a to z jídelníčku preventivně vyloučit. Pro posílení obranyschopnosti organismu je důležité zachovat si pestrý jídelníček a dodat tělu potřebné látky, případně je na doporučení lékaře nebo lékárníka suplementovat pomocí potravinových doplňků.

Doporučuje se posilovat imunitu doplněním omega-3 mastných kyselin, které se nacházejí například v rybách, rybím tuku, ale také ve lněných semínkách, ořeších a listové zelenině. Dále pak probiotické látky a vápník, jež se jinak přirozeně nacházejí v mléčných výrobcích, kapustě, brokolici, ovesných vločkách apod.

Chytré náhrady

• kravské, kozí a ovčí mléko, výrobky z mléka – nahraďte jej rýžovým či sójovým,

• sója, výrobky ze sóji a sójové mléko – zastoupí je rýžové či kokosové mléko,

• vejce – nahradit jej můžete hraškou nebo tak, že místo něj přidáte o něco více prášku do pečiva, sody či droždí, • mouka obsahující lepek – využijte dnes již běžně dostupnou pohankovou, amarantovou, rýžovou či kukuřičnou mouku či přímo namíchanou směs,

• ořechy (vlašské, mandle, pistácie, kešú, lískové, burské) – nahradíte je upraženými a pomletými ovesnými vločkami, ořechovou chuť má i žitná mouka.

Další nejznámější alergeny:

• sladkovodní i mořské ryby, mořské plody,

• uzeniny a výrobky obsahující maso,

• zelenina (celer, kapusta, chřest, žampiony, cibule, hrášek, paprika, ředkvičky, křen, rajče),

• ovoce (citrusové plody, exotické ovoce),

• koření.

Pozor na éčka

V poslední době se mluví také o reakci připomínající alergii na určitá aditiva používající se při výrobě potravin. Postihuje 5–10 % populace. Projevuje se bolestmi hlavy a svalů, poruchou spánku, paměti, špatnou koncentrací či dokonce depresí. Mezi takové látky patří konzervanty (E 210–219), siřičitany (E 220–228), umělá barviva (E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 a E 129) a glutamáty (E 621–625). Více se o nich dozvíte na stránce www.ceff.info

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Dnes | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Včera | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…