Vánoce u Venduly Svobodové: Sladké nejím, po vanilkovém rohlíčku ale občas sáhnu

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Vendula Svobodová má kladný vztah k jídlu – ráda jí i vaří. Zatímco španělského ptáčka miluje, rýžový nákyp zrovna moc nemusí. Co nejzajímavějšího ve svém životě ochutnala a jak bude letos vypadat její Štědrovečerní večeře?





Vařit ji učila babička. Vendula Svobodová si za plotnu poprvé stoupla ve dvanácti letech a v kuchyni se ráda pohybuje dodnes. Největší úspěch mají její španělští ptáčci s rýží a okurkovým salátem, ty zbožňuje celá rodina.



Vendula ale nezůstává jen u české klasiky, ráda také zabrousí do exotické kuchyně. A už má i plán na štědrovečerní večeři – řízky, rostbeef a bramborový salát. K Vánocům neodmyslitelně patří i cukroví, na to byste ji však lámali marně: „Bohužel nejím moc sladké, po vanilkovém rohlíčku ale občas sáhnu.“



Vendula Svobodová nejen ráda vaří, ale i ochutnává. „Nejzajímavější jídlo, které jsem kdy měla, byly asi ravioly plněné hovězí oháňkou s lanýžovou redukcí,“ vzpomíná. Nejvíc ji baví pikantní jídla a ráda chodí do restaurací. „Tam si nejčastěji dávám čerstvé plody moře nebo ryby, které doma moc nevařím,“ říká.



Jako prezidentka Kapky naděje i milovnice dobrého jídla se Vendula Svobodová stala patronkou nového gastronomického festivalu Jím pro charitu. Ten probíhá od 19. 11. do 19. 12. 2012 ve více než 170 restauracích po celém Česku. Jak můžete pomoci vy? Stačí si zdarma na oficiálním webu www.jimprocharitu.cz rezervovat stůl v restauraci. Za každého hosta věnuje společnost Alakarte 10 Kč Nadačnímu fondu Kapka naděje, který za vybrané peníze pořídí dětskou hernu na Transplantační jednotce ve FN Motol.







Vendula Svobodová na tiskové konferenci k akci "Jím zdravě" s kuchařem Ondřejem Slaninou



Právě spojení dobrého jídla s dobrým skutkem je podle Venduly Svobodové skvělou kombinací. Sama plánuje navštívit některou z restaurací nebo ochutnat jedno z exkluzivních menu Jím pro charitu, které v rámci festivalu připravili vybraní šéfkuchaři. Nechybí mezi nimi ani hvězdy televizních kulinářských show – Ondřej Slanina z pořadu Kluci v akci a Radek Šubrt z MasterChef.



Vánoce jsou za dveřmi a když se Venduly Svobodové zeptáte na nejoriginálnější dárek, který kdy pod stromečkem našla, vrátí se o 32 let zpátky: „Jako osmiletá jsem si hrozně moc přála digitální hodinky, které jsem nakonec dostala ukryté v krásném tvaru vánoční ozdoby,“ vzpomíná. Dnes si ideální Vánoce představuje jednoduše – hlavní je mít kolem sebe své blízké.



Foto: Profimedia.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Dnes | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…