Včelí produkty pomáhají v boji proti rakovině

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Přírodní produkty medonosných včel mohou zachránit lidské životy. Zvláště propolis, mateří kašička, kyselina kávová, med a včelí jed mohou být využívány různým způsobem jako součásti léků i prevence proti rakovinnému bujení. Za tímto tvrzením si stojí chorvatští odborníci, především tým Nadi Orsolićové ze Záhřebské univerzity.

Chorvatští experti prokázali, že včelí produkty významně snižují růst nádoru a nebo šíření metastází v pokusných myších, jimž byly preparáty podávány ústy nebo injekcí. Testovány byly přitom jak preventivní, tak léčebné účinky těchto produktů.

Pokusy se lišily tím, že při preventivních testech byly nejprve podávány včelami vytvářené látky a pak teprve vstříknuty rakovinné buňky, u léčebných testů nasadili vědci včelí produkty až po vstříknutí nádorových buněk.
"Efekt testovaných látek je dvojí. Jednak zpomalují růst nádoru a šíření metastází, a pak také zvyšují šanci na přežití zvířat," prohlásila doktorka Orsolićová.

Propolis a kyselina kávová výrazně snižovaly růst podkožních nádorů a zvyšovaly přežití myší. Med také zpomaloval šíření nádoru, pokud byl podáván preventivně před vstříknutím nádorových buněk do jater zvířat. Mateří kašička podávaná zároveň s nádorovými buňkami dokázala omezit šíření nádorů v těle. Včelí jed vpíchnutý přímo do nádoru dokázal zmenšit jeho velikost a zpomalil jeho růst, navíc myši se včelím jedem přežívaly podstatně déle než jejich vrstevnice.

Způsob, jakým včelí produkty dokáží potírat rakovinné bujení, není znám. Patrně obsahují látky způsobující apoptózu nebo nekrózu (dva typy fyziologického zániku) rakovinných buněk, nebo mají přímý toxický účinek, případně působí příznivě na imunitní systém. Snižují také účinky a množství volných radikálů v těle myší. Volné radikály způsobují a podporují růst nádorů. Nejčastěji jsou to jedy a chemikálie z ovzduší, vody, potravin, kouření apod. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…