Včelí produkty pomáhají v boji proti rakovině

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Přírodní produkty medonosných včel mohou zachránit lidské životy. Zvláště propolis, mateří kašička, kyselina kávová, med a včelí jed mohou být využívány různým způsobem jako součásti léků i prevence proti rakovinnému bujení. Za tímto tvrzením si stojí chorvatští odborníci, především tým Nadi Orsolićové ze Záhřebské univerzity.

Chorvatští experti prokázali, že včelí produkty významně snižují růst nádoru a nebo šíření metastází v pokusných myších, jimž byly preparáty podávány ústy nebo injekcí. Testovány byly přitom jak preventivní, tak léčebné účinky těchto produktů.

Pokusy se lišily tím, že při preventivních testech byly nejprve podávány včelami vytvářené látky a pak teprve vstříknuty rakovinné buňky, u léčebných testů nasadili vědci včelí produkty až po vstříknutí nádorových buněk.
"Efekt testovaných látek je dvojí. Jednak zpomalují růst nádoru a šíření metastází, a pak také zvyšují šanci na přežití zvířat," prohlásila doktorka Orsolićová.

Propolis a kyselina kávová výrazně snižovaly růst podkožních nádorů a zvyšovaly přežití myší. Med také zpomaloval šíření nádoru, pokud byl podáván preventivně před vstříknutím nádorových buněk do jater zvířat. Mateří kašička podávaná zároveň s nádorovými buňkami dokázala omezit šíření nádorů v těle. Včelí jed vpíchnutý přímo do nádoru dokázal zmenšit jeho velikost a zpomalil jeho růst, navíc myši se včelím jedem přežívaly podstatně déle než jejich vrstevnice.

Způsob, jakým včelí produkty dokáží potírat rakovinné bujení, není znám. Patrně obsahují látky způsobující apoptózu nebo nekrózu (dva typy fyziologického zániku) rakovinných buněk, nebo mají přímý toxický účinek, případně působí příznivě na imunitní systém. Snižují také účinky a množství volných radikálů v těle myší. Volné radikály způsobují a podporují růst nádorů. Nejčastěji jsou to jedy a chemikálie z ovzduší, vody, potravin, kouření apod. (Plus)

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…