Ve světě se rozmáhá šňupání kakaa. Je dietnější a levnější než konzumace čokolády

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Chcete si užít příliv endorfinů z čokolády, ale nesníst ani gram kalorií? Tak začněte šňupat kakao. Doporučuje ho Belgičan Dominique Persoone, který novou metodu užívání kakaa a látek v něm obsažených propaguje. Prášek z kakaových bobů začali šňupat právě v Belgii v roce 2008. Mozek má z této metody podání kakaa stejný zážitek jako z konzumace čokolády, člověk ale nepřijme ani joul energie.

Ve světě se rozmáhá šňupání kakaa. Je dietnější a levnější než konzumace čokolády

Persoone vyrábí speciální zařízení usnadňující šňupání kakaa, které dodává v extra jemné kvalitě a navíc také v několika různých vůních – malina, zázvor či máta. Kakao se nasává nosem, kde několik hodin uvolňuje do mozku potřebné látky a působí na centra vylučující hormony dobré nálady. Přitom člověk nepřijímá energii, kterou by konzumoval s čokoládou.

Persooneovy výrobky odebírá také majitelka čokoládovny Commercial Drive Licorice Parlour z Vancouveru Mary Jean Dunsdonová. Ta prodává set na šňupání kakaa v přepočtu za zhruba dva tisíce korun.

„Když ho šňupete, máte podobný zážitek jako při konzumaci čokolády, ale několik hodin, přitom nepřijímáte žádnou energii. Působí na stejná centra potěšení v mozku, jako když jíte čokoládu,“ tvrdí Dunsdonová v rozhovoru pro The Province.

Persoone prodává své katapultovací zařízení (Chocolate Shooter) pro šňupání kakaa na webu, kde jich bylo odebráno už přes pětadvacet tisíc.

„Myslím, že když to poprvé inhalujete, většina lidí není zvyklá šňupat, takže jsou všichni trochu šokovaní. Prostě na začátku k tomu asi patří trochu údivu: ‚Co se to děje?‘ Pak se čokoláda začne sypat po zadní straně krku a na tváři se objeví velmi příjemný výraz. Poté už to mají všichni docela rádi,“ tvrdí Dunsdonová.

Další články z rubriky

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Dnes | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

Dnes | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…