Vědci dali zelenou milovníkům čokolády

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

S dobře načasovanou zprávou pro milovníky vánočních kolekcí přišli letos před Vánoci američtí experti na výživu. Ve své studii dokázali, že člověk, který pilně každý sní menší množství hořké čokolády, výrazně snižuje riziko vzniku krevních sraženin.

Vědci z americké John Hopkins University testovali dobrovolníky, "čokoholiky", kteří byli vyloučeni z jiné studie, protože nebyli schopni či ochotni se své oblíbené pochoutky ani dočasně vzdát.

Původní výzkum se týkal vlivu aspirinu na krevní destičky, které jsou klíčové pro srážlivost krve. Ukázalo se však, že 139 lidí muselo být ze studie vyloučeno, protože nebyli schopni dodržet dočasný zákaz pojídání čokolády.

Vědci tyto čokoholiky užili k testování starší domněnky, podle které tmavá čokoláda přispívá ke snižování krevního tlaku a má i další příznivé účinky na krevní oběh.

"Trocha čokolády nebo horké kakao jako součást každodenní stravy s velkou pravděpodobností prospívá zdraví. Tedy pokud lidé konzumují kvalitní, nikoli levnou čokoládu, která obsahuje náhražky nebo hodně másla a cukru," říká profesorka Diane Beckerová, která výzkum iniciovala. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 3
Já mam ráda jenom hořkou! olimp 13. 2. 2007 | 19:23
čokoládu mám ráda,ale mléčnou a oříškovou veam 11. 2. 2007 | 23:17
mňam čokoláda clover 6. 2. 2007 | 16:14

Další články z rubriky

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

Včera | 1 | Taky už jste slyšeli, že s přibývajícím věkem začíná být tělo vetché, mysl chatrná a člověk málo…

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…