Vědci dali zelenou milovníkům čokolády

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

S dobře načasovanou zprávou pro milovníky vánočních kolekcí přišli letos před Vánoci američtí experti na výživu. Ve své studii dokázali, že člověk, který pilně každý sní menší množství hořké čokolády, výrazně snižuje riziko vzniku krevních sraženin.

Vědci z americké John Hopkins University testovali dobrovolníky, "čokoholiky", kteří byli vyloučeni z jiné studie, protože nebyli schopni či ochotni se své oblíbené pochoutky ani dočasně vzdát.

Původní výzkum se týkal vlivu aspirinu na krevní destičky, které jsou klíčové pro srážlivost krve. Ukázalo se však, že 139 lidí muselo být ze studie vyloučeno, protože nebyli schopni dodržet dočasný zákaz pojídání čokolády.

Vědci tyto čokoholiky užili k testování starší domněnky, podle které tmavá čokoláda přispívá ke snižování krevního tlaku a má i další příznivé účinky na krevní oběh.

"Trocha čokolády nebo horké kakao jako součást každodenní stravy s velkou pravděpodobností prospívá zdraví. Tedy pokud lidé konzumují kvalitní, nikoli levnou čokoládu, která obsahuje náhražky nebo hodně másla a cukru," říká profesorka Diane Beckerová, která výzkum iniciovala. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 3
Já mam ráda jenom hořkou! olimp 13. 2. 2007 | 19:23
čokoládu mám ráda,ale mléčnou a oříškovou veam 11. 2. 2007 | 23:17
mňam čokoláda clover 6. 2. 2007 | 16:14

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Dnes | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Dnes | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…