Vědci jsou blíže k objasnění syndromu náhlého úmrtí novorozenců!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Náhlé úmrtí novorozenců může být způsobeno abnormalitami v jejich mozku. Ty podle nových průzkumů způsobují náhlé a dlouhodobé výpadky dýchání. Vědci doufají, že nový výzkum je opět přiblížil k objasnění dosud nevysvětleného problému, kterým syndrom náhlého úmrtí novorozenců (SIDS) dosud je.



Lidské tělo automaticky přestane dýchat, když nám zaskočí, aby se sousto nedostalo do průdušnice a plic. To se obvykle odehraje jen na zlomek sekundy a dýchání se vzápětí obnoví.

Experti jsou ale přesvědčeni, že tento reflex u některých miminek pracuje chybně, což způsobuje, že dýchání se zastaví na příliš dlouho. To by mohlo vysvětlit jejich záhadná úmrtí.

Australští lékaři odhalili mechanismus tohoto reflexu a domnívají se, že další studie odhalí, jak vzniká jeho porucha a jak jí předcházet.

Profesor Paul Pilowski z univerzity v Sydney vysvětluje: "Oblasti mozku, které koordinují dýchání a polykání, byly dosud jen špatně prozkoumané. Nám se podařilo oba tyto mechanismy od sebe rozlišit. Věříme, že pokud se nám povede ovlivnit funkci každého zvlášť, podaří se nám předcházet dlouhým výpadkům dechu způsobujícím SIDS."

Reflex je životně důležitý pro každého, ale pro novorozence obzvlášť, protože ti mají tendenci zvracet po krmení. V jejich hrdle se navíc shromažďují sliny.

Během experimentu sledovali odborníci reakci organismu laboratorních krys při vdechnutí pomocí elektrické stimulace.

K většině případů SIDS dochází do šesti měsíců miminka. Větší riziko hrozí u chlapců, předčasně narozených dětí, dětí s nízkou porodní váhou a potomků kuřáků.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise Journal of Physiology.





KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!







ČTĚTE TAKÉ:
Bendová si ničí tělo: Hubne a nechá se opět tetovat!

Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…