Vědci objevili geny, které vedou k doživotní závislosti na nikotinu

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Výzkum ukazuje, že existuje jistý soubor genů, které způsobují, že se například z adolescenta, který si zapálí jen tak z hecu, stane celoživotní kuřák.

Kolem čtyřiceti procent lidí evropského původu má "rizikové" verze genů, které zvyšují vliv nikotinu na mozek. Tyto geny zvyšují riziko, že pokud někdo začne kouřit před sedmnáctým rokem, kuřákem už zůstane.

Jak uvádí list Daily Mail, tyto geny se vyskytují i v "ochranné" formě, která má opačný účinek a riziko závislosti na nikotinu naopak snižuje.
Vědci z University of Utah zkoumali 2827 kuřáků a jejich DNA.

Hledali změny v genetickém kódu, kterým se říká polymorfismy nukleotidů a mají vliv na závislost na cigaretách. Ukázalo se, že lidé, kteří začali kouřit dříve než jim bylo sedmnáct a měli dvě kopie těchto "rizikových" genů, měli pětkrát větší pravděpodobnost, že se z nich během života stanou těžcí kuřáci. U osob, které začaly kouřit později, tato varianta genů neměla na pozdější kuřáctví vliv.

Další články z rubriky

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Včera | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

Trendy v jídle pro rok 2017: Uhlí, hmyz a havajské mísy

20. 4. | Kokosová voda a acai berry? Zapomeňte, to už není in. Zdravé stravování nás zajímá pořád víc, ale i…

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

Jídlo jako lék na kocovinu: Tyhle recepty spolehlivě pomůžou

19. 4. | Není nic lepšího, než vyléčit kocovinu jídlem. Řeč je o poctivé domácí česnečce, pečené cibuli i…